במקרים רבים ובנסיבות שונות, אנו עלולים למצוא עצמנו נזקקים לפנסיה הנובעת מנכות כלשהי כתחליף להכנסתנו מהעבודה. למרבה הצער, פעמים רבות אין דרך לצפות מראש תאונות או מצבים רפואיים שעלולים להיווצר לפתע. לפיכך, חשוב ביותר להכיר את פנסיית הנכות שלנו, וחשוב לדעת מהן הדרכים היעילות והבטוחות לקבלה, בעת הצורך. יש לשים לב לשלבים ולדגשים החשובים בתהליך זכאות לפנסיית נכות.
פנסיית הנכות מקרן פנסיה – מהי?
רבים מתייחסים בטעות לפנסיה כאל כסף שרלוונטי רק בהגיענו לגיל פרישה. למעשה, קרנות הפנסיה רלוונטיות גם למקרים של נכות כשבצידה אובדן כושר עבודה, אולם יש לשים לב שרכיב זה נכלל בתוך קרן הפנסיה. כך, פנסיית הנכות הינה למעשה קצבה המשולמת באופן חודשי, למי שהינו עמית בקרן פנסיה. הפנסיה ניתנת כאשר מצב בריאותי הוביל לפגיעה של 25% (נכות חלקית) לפחות בכושר העבודה, וגרם לכך שהעמית אינו יכול לעבוד בעבודתו התואמת את ניסיונו או הכשרתו, לתקופה שעולה על 90 ימים רצופים.
פנסיית הנכות – דגשים חשובים
יש מספר דברים שכדאי לשים לב אליהם. ראשית, ייתכן מצב בו עקב כפל קצבאות לא תהיה זכאות לפנסיית הנכות. כך למשל במידה וישנה זכאות לקצבת נכות מגוף ממשלתי כלשהו – דהיינו למשל משרד הבטחון או המוסד לביטוח הלאומי – יתכן שלא תהיה זכאות מלאה לפנסיית הנכות מקרן הפנסיה. במידת הצורך יש אפשרות לקנות הרחבה המבטלת את קיזוז כפל הקצבאות. בקרנות שונות עשויות להיות זכאויות שונות ולכן יש לבחון בפירוט את תקנון הקרן הספציפית.
כמו כן יש לזכור שהזכאות לפנסיית הנכות ממצב רפואי שאובחן בטרם ההצטרפות, מותנה במספר חודשים מינימלי כלשהו בו שולם לקרן הפנסיה תשלום מסוים הנדרש לצורך הכרת הקרן בנכות, באובדן כושר עבודה לאחר תקופת "אכשרה". רק כאשר מסתיימת תקופה זו ניתן להגיש תביעה לפנסיית נכות ואם אובדן הכושר התחיל בתקופת האכשרה לא תהיו זכאים לתשלום.
דגש מרכזי, הרלוונטי כבר בעת ההצטרפות לקרן הפנסיה, הינו אופן מילוי הצהרת הבריאות. יש למלא את טופס הבריאות במדויק וכראוי. זאת, כיוון שישנן מצבים רבים בהם תביעה לפנסיית נכות, בגין אובדן כושר עבודה, נדחית בשל הצהרת בריאות חסרה.
גובה פנסיית הנכות וקביעתה
גובהה של פנסיית הנכות תלוי בגיל הצטרפות העמית לפנסיה, בשכרו של העמית ובמסלול הפנסיה שנבחר. אם מדובר באובדן מלא של כושר העבודה, הפנסיה המשולמת היא מלאה. אם האובדן חלקי, תינתן פנסיה חלקית.
את הנכות של העמית קובעת וועדה רפואית של קרן הפנסיה. יש לזכור שכאשר העמית לא מרוצה מקביעת הוועדה הרפואית, עומדת לו האפשרות לערער על החלטתה. חשוב לשים לב שהחלטת ועדת הערער הינה סופית בכל הקשור בעניין רפואי. ניתן לערער לבית הדין לעבודה על עניין משפטי אך לא על עניין ברפואה.
הטיפול בנושא קריטי זה של תהליך זכאות לפנסיית נכות הינו מורכב ורגיש. מומלץ ביותר להיעזר בעורך דין בתהליך מול קרן הפנסיה. משרד עורך דין רועי לייכטמן הינו בעל מומחיות למשפט ובריאות ובעל הבנה ייחודית בנושאי הנזיקין והביטוח. זהו תחום ההתמקדות הבלעדי של משרדנו, ולפיכך אנו מתמקצעים ומעמיקים בחקיקה, בפסיקה ובמחקר הרלוונטים לסוגיות אלה.
אתם מוזמנים להשאיר פרטים לייעוץ חסוי וללא כל התחייבות.