כל אחד מאיתנו יכול לעבור פתאום, באמצע החיים, תאונה או מחלה, שיפגעו בכושר העבודה שלנו באופן חלקי או מלא. אחד מהדברים שמקלים מאוד במקרים כאלה על ההתמודדות מבחינה כלכלית הוא פנסיית נכות, המהווה כיסוי ביטוחי המגן מפני אובדן כושר עבודה.
מהי פנסיית נכות? האם היא מגיעה לכולם? איך ניתן להשיג אותה, או לשפר את התנאים שלה? כל התשובות בהמשך.
מהי קרן פנסיה?
לפי חוק פנסיית חובה, החל מ-2008 שכירים בישראל (וגם מהעצמאים) מפרישים מדי חודש כספים לקרן פנסיה, חלק מהכסף מועבר באופן ישיר על ידי המעסיק, וחלק אחר משולם על ידי העובד.
הכספים נצברים מדי חודש בקופה, עד שמגיע גיל הפרישה. לאחר מכן, הכסף שנצבר בקופה חוזר לעובד, כגמלה המשמשת רשת ביטחון כלכלית כתשלום פנסיה חודשית. במקרה של פטירה, הגמלה עוברת לשארים הזכאים.
פנסיית נכות
מה קורה כאשר העובדים נפגעו במהלך העבודה, כך שהם נחשבים נכים ולא יכולים להמשיך בעבודתם? במקרה כזה, לא ניתן להמתין עד לגיל הפרישה ויש להשתמש ברשת הביטחון הכלכלית מיד לאחר הפגיעה. ההסדר הפנסיוני יכול לכלול רכיב פנסיוני, שמבטיח פיצוי חודשי במקרה של תאונה ו/או מחלה שמונעת את האפשרות להמשיך לעבוד באופן מלא או חלקי.
האם כל מי שנפגע זכאי לפנסיית נכות?
פנסיית נכות היא חלף הכנסה. הפנסיה משולמת למי שנפגע כושר ההשתכרות שלו מסיבה בריאותית, כך שהוא לא יכול לעסוק בעבודה המתאימה להכשרתו, ההשכלה והניסיון המקצועי שלו, לתקופה של לפחות 90 ימים רצופים.
איך נקבע גובה הפיצוי?
הגובה מחושב בהתאם למסלול הקרן של הנפגע, אחוזי הנכות, השכר והגיל. אם מדובר באובדן כושר עבודה מלא, הנפגע זכאי לקבל פיצוי חודשי בסך של 75% מהשכר המבוטח.
המטרה היא שיוכל לשמור על רמת החיים לפני הפגיעה אולם צריכים להיות ערים לשכר המבוטח ולוודא שהוא מותאם לשכר הרלוונטי והעדכני. למשל כאשר יש עליה בשכר, יש לבצע התאמה באופן יזום גם בתנאי הפנסיה.
במקרים מסוימים, לאחר חיתום רפואי, יעלו סייגים והחרגות בגלל מצב רפואי קודם. אם הנפגע צבר יותר מ-5 שנים של ותק בקרן הפנסיה, לפני מקרה הביטוח, הוא יהיה זכאי לקבל קצבה.
בחלק מקרנות הפנסיה, אם יש זכאות שכבר קיימת מגורם ממשלתי אחר, כמו למשל במקרה של קצבת נכות מהמוסד לביטוח לאומי או ממשרד הביטחון, הקצבאות מקוזזות, ולעתים הדבר משפיע באופן משמעותי על גובה קצבת הנכות החודשית וראוי לבדוק זאת בהקדם ובטרם התרחש אירוע של אובדן כושר עבודה.
איך מגישים תביעה?
פונים לקרן הפנסיה, ממלאים טפסים רלוונטיים עבור תביעות סיעוד, ומציגים מסמכים רפואיים רלוונטיים, לאחר בדיקה של רופאים מומחים ו/או תעסוקתיים ועדה רפואית מטעמה של קרן הפנסיה דנה בנושא וקובעת את אי כושר העבודה של הנפגע, ואת אחוזי הנכות, שמהווים את הבסיס לזכאותו לקבל את קצבת פנסיית הנכות. לעתים, ללא נוכחותו של הנפגע.
אם מתקבל אישור, בדרך כלל יש צורך לחדש ולהאריך אותו מדי פעם, ועל הנפגע לשלוח מסמכים רפואיים עדכניים.
מה קורה אם התביעה נדחית?
לעתים קרובות, קרנות הפנסיה מקשות על קבלת הזכאות לפנסיית נכות, בשל אי עמידה בתנאי התקנון. כדאי להכיר את התקנון, ובהתאם לכך להכין את התיק הרפואי שמוגש לוועדה.
אדם שנמצא במצב בריאותי לא תקין, שמאבד את יכולת ההשתכרות שלו, וגם קרוביו, לא תמיד פנויים רגשית ופיזית לעשות זאת. ולכן מומלץ לפנות למשרד עורך הדין רועי לייכטמן.
עורכי דין מקצועיים ומנוסים יעברו על התקנון ועל התיק הרפואי, ייעזרו במומחים הרפואיים הרלוונטיים ויעזרו להגיש את התביעה כדי להעלות את הסיכויים לקבלת התביעה.
אם כבר יתקבל סירוב, עורכי הדין יעברו על הסיבות, ויטפלו בכך עד לקבלת התוצאות הטובות ביותר.
יש לשים לב למועדים הקבועים בתקנון קרן הפנסיה ולפעול בהתאם על מנת לשמור על זכויותיכם.
אתם מוזמנים להשאיר פרטים ואנו נתאם איתכם מועד לייעוץ ראשוני בנוגע לפנסיית נכות, ללא כל התחייבות.