החיים עלולים להפגיש את רובנו עם לא מעט הפתעות שונות לאורכם. כאשר נתקלים בתסמינים של דמנציה או באבחנה למחלת אלצהיימר, אין ספק שמדובר ברוב הפעמים בהפתעה שעשויה לשנות את מסלול החיים של רבים מאיתנו. מחלות אלה עשויות להשפיע במידה רבה על היכולות הקוגניטיביות של החולים החל מפגיעה בזיכרון, הפרעות תפקוד ועוד אספקטים שונים העלולים להוביל לאובדן סופי של היכולות הקוגניטיביות והזיכרון. יחד עם זאת, עבור מחלות אלה קיים סל זכויות דרך המוסד לביטוח לאומי . שם ישנה התייחסות מיוחדת בכל הקשור לפוליסת ביטוח סיעוד פרטית או פוליסת ביטוח סיעוד קבוצתית הנמכרת באמצעות קופת החולים.
סימנים מקדימים ואבחון
גילוי מוקדם של תסמיני דמנציה ומחלת האלצהיימר הוא חיוני מבחינת מתן טיפול ראוי וגם לצורך התנהלות מול מוסדות מס הכנסה, הביטוח הלאומי וכן מול חברות הביטוח השונות. סימנים אשר נחשבים לנפוצים בגילוי לדמנציה ולמחלת האלצהיימר יכללו אובדן זיכרון בטווח הארוך או הקצר, חוסר התמצאות במקום או בזמן, לעיתים יחד עם קושי למצוא מילים או לזהות קרובי משפחה, אתגרים בפתרון בעיות וקשיים בקבלת החלטות יחסית "פשוטות' ואף להיות חשופים לסכנות כמו השארת גז פתוח, השארת מים פתוחים וכו'. כמו כן, הסימנים המקדימים עלולים לכלול גם שינויים במצב הרוח או בהתנהגות.
קיים צורך בתהליך אבחון יסודי כדי לאשר נוכחות של דמנציה או אלצהיימר. אנשי מקצוע רפואיים, כגון נוירולוגים, פסיכיאטרים, פסיכוגריאטריה, לרוב יבצעו הערכות מקיפות אשר יכללו סקירת היסטוריה רפואית, בדיקות קוגניטיביות, הדמיית מוח ובדיקות מעבדה וכן מבחן הנקרא "מיני מנטל". הערכות אלו יסייעו לשלול גורמים אחרים לפגיעה קוגניטיבית ולקבוע אבחנה מדויקת. אבחון מוקדם מאפשר לאנשים לגשת לטיפולים המתאימים, לשירותי תמיכה ולתכנן את העתיד.
ובשל חשיבותן של אותן פעולות שהזכרנו עד כה, חשוב לבצע גילוי מקדים של המחלה ולא רק בשל ההשלכות של אותם תסמינים, אלא גם בשל האפשרות הסבירה כי תסמינים אלו עלולים להחמיר. לכן כל אבחון מוקדם יאפשר לבני המשפחה ולצוות הרפואי, יישום אסטרטגיות טיפול והסעדה אשר יוכלו לסייע בהאטת התקדמות המחלה ומיקסום איכות החיים של החולים.
כאמור, לתיעוד הרפואי יש חשיבות רבה גם לצורך מיצוי הזכויות של החולה מהגופים השונים, כגון מס הכנסה, המוסד לביטוח לאומי וכן מחברות הביטוח הנותנות כיסוי ביטוחי למצב סיעודי, כולל מצבים שונים של דמנציה ולמחלת האלצהיימר.
דרכי טיפול מומלצות
יש הממליצים עבור חולי דמנציה ואלצהיימר טיפול באמצעות גירוי קוגניטיבי, אשר מתמקד בשילוב אנשים הסובלים ממחלות אלו בפעילויות המעוררות חשיבה, כמו זיכרון וכישורי פתרון בעיות. טיפול זה יכול לכלול חידות, משחקי מילים, משחקי זיכרון ופעילויות יצירתיות מגוונות. עיסוק בגירוי קוגניטיבי יכול לעזור לשמור על תפקוד קוגניטיבי ברמה יחסית גבוהה למחלה, לשפר את מצב הרוח ולקדם אינטראקציה חברתית בין החולים לבין בני המשפחה.
כמו כן רבים טוענים כי לפעילות גופנית סדירה יש יתרונות רבים עבור אנשים עם דמנציה ואלצהיימר. פעילות גופנית משפרת את בריאות הלב וכלי הדם, משפרת את מצב הרוח, מסייעת בזרימת הדם, מפחיתה תסמינים התנהגותיים ומעל לכל מקדמת רווחה כללית. בשל כך מומלץ לעודד חולי אלצהיימר ודמנציה לעסוק בפעילויות כגון הליכה, ריקוד, טאי צ'י או תרגילי מתיחות עדינים. עוד יותר חיוני ואפקטיבי יהיה גם להתאים תוכניות אימון על פי יכולות והעדפותיו של כל חולה. כמובן יש לוודא אם הגורם הרפואי כי הפעילות מתאימה למצבו של החולה.
מסר לבני המשפחה
טיפול באדם אהוב עם דמנציה או אלצהיימר דורש סבלנות והבנה, אך לרוב מביא באופן מפתיע לעומס נפשי ולעיתיים גם קושי כלכלי. בשל כל אלו מומלץ לזכור כי שינויי בהתנהגות ואובדן זיכרון, הינם חלק מתהליך המחלה. לכן, מומלץ לקחת את הזמן ולהכיר את צרכיו של החולה, את רגשותיו והמוגבלויות השונות ולבצע התאמות בדרכי התקשורת עימו. כמו כן, חשוב לזכור כי התקשורת בין אדם חולה לסובבים אותו, עלולה להפוך למאתגרת יותר ככל שהדמנציה מתקדמת. בכדי לסייע בהתנהלות של אדם אשר חולה באלצהיימר ודמנציה חשוב גם לשמור על שגרה עקבית אשר תוכל לספק תחושת יציבות וסביבה מוכרת.
התנהלות אל מול הרשויות
כמו שציינו לעיל, עבור חולי אלצהיימר ודמנציה קיימות זכויות שונות, כאשר הבסיסיות שבהן מגיעות להם מכוח החקיקה. החוק קובע כי חולים אלה יוכלו לקבל סלי שירות שונים אשר ינועו בין הגעה אל מרכזי יום מקומיים, קבלת קצבה מהמוסד לביטוח לאומי, הכוללת גמלת סיעוד שבין היתר מסייעת בהשתתפות בשכרו של עובד זר לשם טיפול. זכאות זו לסיעוד ניתנת בצורה מדורגת לפי חומרת מצב החולה, כאשר כל מדרגה תכלול בתוכה סל שירותים שונים החל מקצבה חודשית, מספר שעות טיפול וכלה במימון אשפוז ושהייה במוסד גריאטרי.
יחד עם זכויות אלו חשוב להכיר גם את זכויותיהם של בני המשפחה של החולים, החל מהטבות מס והחזרי הוצאות ועד לזכאות פטור ממס הכנסה עבור חולים במעמד של מעל 90% נכות רפואית.
כמו כן, כדי לקבל הכרה גם מהמוסד לביטוח לאומי וגם מחברת הביטוח לעניין הביטוח הסיעודי, מומלץ לבצע איסוף של כל המסמכים הרלוונטיים. מסמכים אלו יכללו עדויות רפואיות אשר יעידו על הימצאותה של המחלה יכללו חווות דעת רפואיות, בדיקת דימות, מרשמי תרופות ועד הוצאות כספיות אחרות. הדרך למימוש זכויות אלה כוללת מילוי של טפסים רבים החל מטופסי תביעה ועד להגשת כתב ויתור סודיות רפואית .בשל כך אחת ההמלצות בעת הגשת תביעות אלו היא שימוש בשירותיו של עורך דין מקצועי המתמחה בהגשת תביעות סיעוד מסוג זה. ליווי עורך דין בכל התהליך, כבר בשלב גילוי המחל, יכול להיות עבורכם ההבדל בין הצלחה לכישלון בהתנהלות מול הרשויות הרלוונטיות.
אתם מוזמנים לפנות למשרדנו, עורך דין רועי לייכטמן, לקבלת ייעוץ ראשוני וחוות דעת משפטית בכל הכרוך בהתנהלות נכונה וניהול תביעת סיעוד כהלכה מול הגורמים השונים.