מצב סיעודי מתייחס למצב רפואי או מחלה הדורשים טיפול ותמיכה בחולים סיעודיים מתמשכים. מצבים אלו משפיעים לעתים קרובות על מבוגרים ואנשים עם מחלות כרוניות נלוות, הדורשים טיפול מיוחד כדי להתנהל בצורה יומיומית, לשמור על איכות חיים ולחיות ברווחה כללית. להלן, נדון במחלות נפוצות אשר נכללות תחת קטגוריה זו, נתאר שלבים חשובים בניהול מצבים כאלה, נדגיש מידע קריטי עבור המטופלים וננסה לספק מספר טיפים משמעותיים. כמו כן, על ידי השגת הבנה מקיפה של מצבי סיעוד, מטופלים ובני משפחותיהם יוכלו לנווט בין אתגרי הבריאות לבין שמירה על שגרת חיים מאוזנת ובריאה.
אילו מחלות כלולות בהגדרה?
מצבים סיעודיים מתקיימים בדרך כלל במגוון מחלות כרוניות כגון דמנציה, מחלת אלצהיימר, מחלת פרקינסון, מחלות לב וכלי דם, יחד עם מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD) , סוכרת, מחלות סרטן, ומחלות כליות. כמובן שלא מדובר ברשימה סגורה ויש מחלות רבות שיכולות להוביל למצב סיעודי. אך המשותף להן הוא שמצבים אלו דורשים ניהול וטיפולים מתמשכים בשל אופיים המתקדם וסיבוכים אפשריים אשר יכולים לנוע בין מגבלות הליכה, תפריטי אוכל מותאמים ועד לכדי תפקוד ירוד של מגוון מערכות הגוף. בנוסף על כך, מצבים סיעודיים מתקיימים במצבים נוירולוגיים כמו שבץ מוחי, טרשת נפוצה ומחלות נוירוכירורגיות שונות אשר עלולות להוביל גם כן למצבים סיעודיים. הפרעות אלו מובילות לרוב להפרעות פיזיות וקוגניטיביות, המחייבות התערבויות מיוחדות ותמיכה סיעודית, פעילות גופנית מותאמת, לרבות טיפול צמוד לאורך שעות היממה .
סיעוד: שלבים ראשוניים
אחד השלבים הראשונים בניהול מצב סיעודי הוא בביצוע אבחונים נכונים וקבלת הערכה מקיפה של הצרכים הפיזיים, הקוגניטיביים והפסיכו-סוציאליים של המטופל. אבחונים ובדיקות רפואיות ייעשו בהתאמה כדוגמת צילומי דימות, בדיקות דם, אבחונים קוגניטיביים ובדיקות נוספות. הערכות אלו יאפשרו בהמשך לבצע אומדן עבור יכולותיו השונות של החולה, להתוות את אופי הטיפול הרצוי לחודשים הקרובים ובמידת הצורך גם יאפשרו פנייה ראשונית למוסד לביטוח לאומי או להפעלת פוליסת ביטוח סיעודי.
בכל מה שקשור להתנהלות מול המוסד לביטוח לאומי או להפעלה של פוליסת ביטוח סיעודי, יש להכיר את מבחן התלות (ADL) ואת המבחנים הקוגניטיביים אשר נכללים בבדיקות אלו במקרים של מצב סיעודי פוטנציאלי. מבחן תלות נחשב למבחן ידוע ומוכר במוסדות הבריאות, כשהוא מבקש לבחון פעולות יומיומיות של המבוטח כמו מעבר ממצב שכיבה לקימה, להתלבש, להתקלח, להתנייד, שליטה בסוגרים ואכילה. במידה והמבוטח מתקשה לבצע פעולות אלו, מצבו הרפואי יסווג על פי ניקוד אשר יקבע את זכאותו לקבלה של גמלת סיעוד או הפעלה של פוליסת הביטוח. בנוסף לבדיקות אלו, על החולה יהיה גם להראות את הצורך בהשגחה פרטית לאורך שעות היממה.
טיפולים שכיחים
טיפול במקרים סיעודיים נע על פני מגוון טיפולים רפואיים שונים, כך למשל לנטילת תרופות קיים תפקיד מכריע בניהול מצבים רפואיים, במיוחד כאשר מדובר במצבים סיעודיים. בשל כך חלק לא קטן מהחולים הסיעודיים מקבלים שורה של תרופות מרשם שונות, החל ממשפרים קוגניטיביים לדמנציה למשל, ועד לתרופות אנטי פסיכוטיות עבור תסמינים התנהגותיים אחרים. השימוש בתרופות אלו הינו חיוני וקריטי עבור המטופלים, ובשל כך מומלץ כי גם המטופלים ובני משפחותיהם יוכלו לעקוב אחר משטר התרופות, כפי שנקבע על ידי המלצת גורמי הבריאות.
כלי טיפולי נוסף ומשמעותי עבור חולים סיעודיים הוא ללא ספק טיפולים כמו פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק וריפוי בדיבור. טיפולים אלו נחשבים למומלצים לעתים קרובות עבור אנשים במצבים סיעודיים. טיפולים אלו שואפים לשפר את יכולת הניידות, העצמאות של המטופלים יחד עם פעולות יומיומיות כמו תקשורת. חלק מהטיפולים כוללים גם השתתפות במפגשי טיפול קבועים אשר יוכלו להוביל לשיפורים תפקודיים משמעותיים יחד עם שיפור הרווחה הכללית של החולים.
עבור חולים אשר סובלים מליקויים קוגניטיביים, ייתכן ואחת מהפעולות אשר יוכלו לסייע להם יהיו גירויים קוגניטיביים אשר יש הסבורים שאלה מועילים במיוחד. גירויים אלה כוללים פעולות כגון: חידות, תרגילי זיכרון ואינטראקציות חברתית אשר יעזרו לשמר יכולות קוגניטיביות ולדחות עד כמה שניתן ירידה קוגניטיבית אשר נחשבת לשכיחה בקרב חולים סיעודיים. כמו כן ,חשוב כי ההתאמה של הטיפולים תיעשה בליווי וייעוץ של רופא המתמחה בתחום.
טיפים לבני משפחה ולחולים
ההסתגלות למצב רפואי חדש עלול להיות מורכב לא רק עבור החולים, אלא גם עבור בני משפחותיהם. בשל כך ישנם מספר טיפים שימושיים עבור החולים וגם עבור הסובבים אותם. טיפ ראשון שיוכל לעזור לקרובי משפחה או אלו הלוקחים חלק בטיפול חולים סיעודיים, הוא השגת מידע רלוונטי ועדכני בכל הקשור למצבו הסיעודי. מידע זה יכול להיות שימושי כדי להבין בצורה טובה יותר את האתגרים והצרכים של יקירינו. באתר שלנו ניתן למצוא מידע בעל ערך רב בנושא זה. טיפ נוסף הוא להישאר ערני עבור שינויים ותסמינים אשר עלולים להעיד על החמרה או הטבה של המטופל ובעיקר על אפשרויות הטיפול הזמינות עבורו.
כמו כן עבור חולים סיעודיים מומלץ לאמץ אורח חיים בריא עד כמה שניתן. בשל כך מומלץ להתמקד בתזונה מאוזנת, פעילות גופנית סדירה ומותאמת ליכולותיו של המטופל. חשוב לדעת ששמירה על עיסוק בפעילויות משמעותיות חיוני לרווחה נפשית ורגשית. לעסוק בתחביבים, ליצור קשר עם אנשים אהובים, להשתתף בקבוצות חברתיות או ברשתות תמיכה ולחקור תחומי עניין חדשים. עיסוק בפעילויות מספקות יכול לשפר את איכות החיים ולספק תחושת מטרה.
פנייה ליעוץ וייצוג במקרה סיעודי
לעיתים החיים מציבים אותנו בפני אתגרים מורכבים למדי, אחד מהם הוא ליווי של אחד מיקירינו שהפך להיות במצב סיעודי. במצבים אלה רצוי ומומלץ להיעזר באיש מקצוע על מנת לקדם מגוון פעולות הכרחיות אל מול הגורמים הרלוונטיים אשר צריכים לתת מענה בשעת צרה זו, כמו חברת הביטוח או המוסד לביטוח לאומי. מומלץ לשכור את שירותיו של עורך דין המתמחה בטיפול בתביעות סיעוד ולהבטיח מימוש מלא של זכויות הקרוב הסיעודי. עו"ד רועי לייכטמן מתמחה בתביעות סיעוד עם ניסיון רב שנים ועשרות סיפורי הצלחה בפועל.