חוזה עבודה

כדאי לדעת

אתם מעסיקים עובדים ולא מסרתם להם הודעה המפרטת את תנאי עבודתם? המאמר הבא בשבילכם.

בראשית שנות ה- 2000 התקבל חוק הודעה לעובד ולמועמד לעבודה (תנאי עבודה והליכי מיון וקבלה לעבודה). החל ממועד כניסת החוק לתוקף נדרש מעסיק למסור לעובד הודעה המפרטת את תנאי עבודתו וזאת בתוך 30 יום מתחילת העבודה.

החוק מפרט מהם הפרטים שעל המעסיק לכלול בהודעה. נדגיש כבר עתה כי אין צורך בהסכם חתום על ידי העובד, אך חתימת העובד על ההודעה היא ראייה חשובה למסירת ההודעה כחוק ויש בה יתרונות משמעותיים למעסיק. 

לכן וכבר בפתח מאמר זה נמליץ על ניסוח חוזה עבודה חתום על ידי העובד ולא להסתפק במסירת הודעה על תנאי העבודה שדי בה על פי חוק.  

מעסיק עובדים ומעניין לכתוב הודעה על תנאי עבודתם בהתאם להוראות החוק? אתה מוזמן לפנות לייעוץ עם משרדנו המתמחה בתחום. 

מטרותיו של הסכם העבודה הן רבות: ראש וראשונה הגברת מודעות העובד לזכויותיו והגברת השקיפות ביחסי העבודה. אך לא פחות מכך נועד חוזה העסקה להגביר את יכולתם של העובדים לאכוף את זכויותיהם ולהרתיע מעסיקים מפני הפרת זכויות העובדים מראש. כמו כן ובשוליים נועד הסכם העבודה להפחית בעלויות של קיום משפט באמצעות הוודאות העובדתית שהוא יוצר לעניין תנאי ההעסקה. 

מה נדרש להכלל בהסכם העבודה? 

החוק מבהיר מפורשות אילו פרטים נדרשים להיכלל בהודעה לעובד: כך לדוגמא על מעסיק לפרט את זהותו ואת זהות העובד; את תאריך תחילת העבודה ואם העבודה היא לתקופה קצובה או לא; תיאור עיקרי התפקיד; סך כל התשלומים המשתלמים לעובד כשכר עבודה ומועדי תשלומם; אורכו של יום העבודה; זכויותיו הסוציאליות של העובד ועוד ועוד פרטים המוגדרים בחוק. 

לא קיבלת הודעה על תנאי עבודתך או שהחוזה שקיבלת אינו כולל את כל הפרטים? צור עמנו קשר לקבלת פגישת ייעוץ. 

בדומה לרשימת הפרטים שצריכים להיכלל בהסכם העבודה כולל החוק גם רשימת סנקציות פליליות, אזרחיות ומנהליות למעסיק שאינו נותן לעובדיו חוזה עבודה. ואלה עקרם: 

סנקציה עונשית
רוב המעסיקים אינם פונים ליעוץ משפטי ולא מודעים לכך שאי מתן הודעה על תנאי העסקה היא עבירה המוגדרת מנהלית ועלולה לגרור קנס של עד 14,400 ₪ וזאת מבלי שיהיה צורך בהוכחת כוונה או מודעות מצד המעסיק להפר את החוק.

כיום עקב הגברת אכיפת עבודה על ידי משרד העבודה, ועל אף שהעבירה במקורה היא עבירה מנהלית, מוגשים כתבי אישום רבים כנגד מעסיקים שלא נתנו בידי עובדיהם הסכם העסקה או כאשר ההסכם לא כלל את כל הפרטים שצריכים להימצא בו. התוצאה של כתב אישום כזה הוא רישום פלילי למעסיק, זאת נוסף לקנס. 

על מנת להימנע ממצבים לא נעימים שכאלה מומלץ מראש לקבל ייעוץ משפטי אך אם כבר הוגש נגדכם כתב אישום פלילי בגין אי מסירת הודעה לעובד, דעו שיש מה לעשות! למשרדנו נסיון עשיר בייצוג נאשמים בעבירות מנהליות. 

לחצו ליצירת קשר לקביעת פגישת ייעוץ עם עו"ד המתמחה בעבירות מנהליות

סנקציה מינהלית
על חוק הודעה לעובדת ולעובד הוסף חוק נוסף – החוק להגברת אכיפה של דיני העבודה. חוק זה קובע כי הממונה מטעם משרד הכלכלה רשאי להטיל על מעסיק עיצום כספי בגובה 20,520 ₪ או מחצית הסכום למי שמעסיק עובד בביתו. החוק אף מוסיף אחריות אישית על מנכ"ל החברה המעסיקה לוודא כי כלל העובדים קיבלו הסכם, ומסמיך את הממונה להטיל עיצום כספי אישי על מנכ"ל אם ימצאו עובדים שלא זכו לקבל הודעה על תנאי עבודה. 

  

סנקציה אזרחית

אף העובדים זכאים לתבוע את המעסיק בשל אי מתן חוזה עבודה. נדגיש כי זכות התביעה והפיצוי לעובד אינה קשורה בשאלה האם נגרם לו נזק כתוצאה מאי מתן הסכם עבודה ומה גובהו, ודי בכך שלא ניתן הסכם כדי לזכותו בפיצוי עד לגובה של 15,000 ₪. כיום מרבית התביעות שמוגשות על ידי עובדים כוללות אף תביעה לפיצוי בגין רכיב זה ובתי הדין לעבודה פוסקים פיצויים שבין 1,000 ₪ ועד 10,000 ₪ ללא הוכחת נזק.

אך פיצוי זה עלול להיות משני לסנקציה האמיתית במקרה שמחליט העובד לתבוע על אי מתן הודעה, והיא שכל עניין השנוי במחלוקת ייאלץ המעסיק להוכיח. 

כך לדוגמא יכול עובד לתבוע בבית הדין לעבודה ולטעון כי השכר החודשי שסוכם עליו בינו ובין המעסיק יהיה 40 ₪ לשעה וכי בפועל נתן לו המעסיק רק 37 ₪ לשעה. המעסיק יטען כי 37 ₪ הוא השכר עליו סוכם, אך בהיעדר הסכם עבודה יהיה עליו להוכיח זאת, ולא על העובד. 

דוגמא זו ממחישה את הסיכון לו חשוף המעסיק, כאשר הוא עלול להיאלץ להוכיח כל פרט בהעסקת העובד. כל זאת מתוך הבנה כי כאשר אין מסמך כתוב המסדיר את מערכת היחסים בין הצדדים, אי הבנות הן רק עניין של זמן.

בשל כל אלה וכאשר העלות הכוללת של אי מתן הודעה לעובד היא גבוהה ביותר, נראה כי חישוב פשוט מצביע על כדאיות ניסוחו של הסכם עבודה והחתמת כל העובדים עליו, בין אם זו חברה גדולה, בין אם עסק קטן ובין אם מדובר בעובד אחד בלבד. 

נסכם: חוזה עבודה היא זכות מינימום של עובד, אשר לא ניתן לוותר עליה. זוהי חובה אשר הפרתה גוררת סנקציות כבדות, אך זו גם זכות. 

מעסיק שאינו מסתפק בהודעה לעובד, אלא עורך עמו הסכם עבודה מסודר, מגן על עצמו מפני הסנקציות שתיארנו אך יכול גם לכלול את הנושאים החשובים לו ביחסים עם העובד: אי תחרות, חובת סודיות, נהלי החברה, איסור על העתקת חומר, התקשרות עם לקוחות, העתקת קניין רוחני,  דרישות תפקיד מיוחדות ועוד ועוד.  

הסכם עבודה טוב יכלול את התנאים הקבועים בחוק ואשר מגנים על העובד, אך גם יעניק לאינטרסים החשובים למעסיק הגנה ראויה וכן ראייה ברורה וחותכת להסכמות בין הצדדים. 

למשרדנו נסיון רב בניסוח חוזים והסכמי עבודה תוך עמידה בכלל תנאי החוק, הגנה על העובד אך לא פחות מכך על צרכי המעסיק. 

נשמח לעמוד לשירותכם בכל עת, לתיאום פגישת ייעוץ ולהכנת חוזה עבודה השאר פרטים ועו"ד המתמחה בתחום יחזור אליך בהקדם.  

נושאים נוספים

ייפוי כוח מתמשך

עד לאחרונה (בטרם תיקון 18 לחוק שנכנס לתוקף ביום 29,3,16) המענה שניתן לאדם שמצבו המשפטי התדרדר (מחמת קושי שכלי או נפשי) היה מצומצם ומסורבל בירוקרטית,

קרא עוד »

תנו לי להילחם עבורכם!

מלאו פרטיכם לייעוץ ראשוני ללא התחייבות!

[leadercf7 campid="9628"]

תודה שנרשמת

ניצור קשר בהקדם

מלא פרטיך

ואצור קשר מיידית: