אם יש לכם ליקוי רפואי, שגורם לאובדן כושר עבודה, באופן מלא או חלקי, כדאי שתדעו: חוק פנסיה חובה קובע כי אתם זכאים להשתמש בקרן הפנסיה שלכם לצורך קבלת גמלה חודשית. במילים אחרות, אתם יכולים לקבל פנסיית נכות רפואית. חשוב לבדוק מראש כי בקרן הפנסיה שלכם יש כיסוי לאובדן כושר עבודה ולא רק למקרה של מוות או פנסיה.
מהי פנסיית נכות רפואית?
כידוע, כל עובד בישראל מפריש סכום מסוים מהכנסתו לביטוח פנסיוני, כך שלאחר גיל הפרישה יוכל להתקיים מגמלה חודשית. בפועל, לא תמיד אפשרי לחכות עד אז. במקרים בהם העובד מאבד את כושר עבודתו, הוא צריך לקבל כבר מאותו זמן את הגמלה החודשית, כרשת ביטחון כלכלית, הואיל ואינו יכול להמשיך לעבוד בשל מצבו הבריאותי.
קבלת הגמלה מאותו רגע, לא אומרת שהעמית לא יקבל קצבת זקנה. במקביל, הוא ממשיך לצבור את הזכויות המגיעות לו על פי פנסיית הזקנה שלו.
בדרך כלל, פנסיית נכות רפואית משולמת לאחר תקופה של 90 יום רצופים של אובדן כושר עבודה, למרות שיתכן כי תקנון קרן הפנסיה קובע אחרת, ואז טווח הזמן משתנה בהתאם. לאחר 91 יום מרגע אירוע הנכות, מתחילים לקבל את הגמלה החודשית.
שימו לב, כי יש מקרים בהם ניתן להמשיך לעבוד בנוסף לקבלת הגמלה. כך כאשר אדם אינו יכול לעבוד באופן חלקי והיה זכאי לפנסיית נכות חלקית בלבד, כל עוד אינו יכול לעבוד בשיעור 25% ועל כך נרחיב בהמשך.
איך נקבע גובה הגמלה החודשית?
הגמלה החודשית מחושבת על פי מסלול פנסיית נכות רפואית, הגיל בו הצטרף העמית לפנסיה, השכר של העמית, כמה הופרש מדי חודש לקרן הפנסיה, והאם באמת הופרש מדי חודש באופן רציף וקבוע. לכך יש להוסיף גם אחוזי נכות. אם מדובר על אובדן כושר עבודה מלא, מעל 75% אחוזי נכות, יקבל העמית פנסיה מלאה. במקרה של אובדן כושר עבודה חלקי, מעל 25% אחוזי נכות ועד 75%, יקבל פנסיה חלקית.
צריך לבדוק האם הסכום החודשי שמרוויח העובד, המורכב מפנסיית הנכות והמשכורת, לא גבוה ולא נמוך יותר מהשכר הממוצע של 12 החודשים האחרונים, שבהם שילם את הפרמיה לקרן הפנסיה. במקרה שהסכום גבוה יותר , תקוזז פנסיית הנכות ובמקרה שנמוך יותר לא תקבלו את הגמלה המתאימה לשכרכם.
איך נקבעים אחוזי הנכות?
בדרך כלל, אחוזי הנכות נקבעים על ידי וועדה רפואית שממונה על ידי קרן הפנסיה. במקרים אחרים, נקבעת נכות זמנית על ידי רופא הקרן. במקרים של נכות זמנית, יאלץ העמית לעבור את הבדיקה שוב, כדי לוודא שמצבו הרפואי נשאר אותו דבר. גם במקרים נכות צמיתה, קרן הפנסיה יכולה לזמן לבדיקה רפואית נוספת. ניתן לערער על החלטת הוועדה, במקרה ואינכם מסכימים איתה.
ובמידה ומדובר בעניין משפטי, ניתן לפנות לבית הדין לעבודה ולערער על החלטת קרן הפנסיה.
יש לשים לב כי לא ניתן לערער פעם נוספת על עניין רפואי ולכן מוטב להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתחום, בטרם הפניה לקרן הפנסיה. הוא יוכל להגדיל את סיכוי הצלחת פנייתכם.
הגמלה אינה מובטחת
יש מקרים בהם ייקבעו אחוזי נכות, אך לא תקבל אישור לגמלה מלאה. כך, למשל, במקרה בו כבר מקבלים גמלה אחרת מגורם ממשלתי, כמו משרד הביטחון או המוסד לביטוח לאומי. על מנת להימנע מכך יש לבחון האם בקרן הפנסיה שבידכם יש רכיב "ביטול קיזוז".
קרן הפנסיה עשוי לדחות את בקשתכם לגמלה אם מקרה הביטוח החל בטרם הצטרפותכם לקרן הפנסיה וגרם לאובדן כושר העבודה במהלך 5 שנים הראשונות להצטרפות. נושא זה נקרא "תקופת אכשרה". כמו כן, עמית שהצהיר בעת ההצטרפות בניגוד למצבו הרפואי האמיתי, עשוי להדחות על ידי קרן הפנסיה בעת מקרה אובדן כושר עבודה.
כמו כן, בקרן הפנסיה יש חריגים רבים אותם חשוב להכיר מבעוד מועד הואיל והן עשויים למנוע מכם את הזכאות לגמלת פנסיית נכות.
אז מה צריך לעשות?
לפני שפונים לקרן הפנסיה, חשוב לבדוק בעצמכם את תנאי קרן הפנסיה במלואם, כך שתוכלו להגן על עצמכם. ככל ונדחיתם או שלא קבלתם את מלוא הזכויות שלכם והגעתם למצב בו אתם מערערים על החלטת הוועדה מוטב להתייעץ עם עורך הדין הואיל וכאמור החלטתם תהיה סופית (למעט מקרים של ערעור בעניין משפטי).
עורכי הדין במשרד של עו"ד רועי לייכטמן מכירים לעומק את התנאים בקרנות הפנסיה השונות, ואת החוק בנושא תביעות סיעוד, וישמחו לסייע לכם בנושא על מנת לקבל את הגמלה המגיעה לכם.
אתם מוזמנים להשאיר פרטים ולהתייעץ עם עו"ד רועי לייכטמן. הייעוץ הראשוני הינו ללא כל התחייבות.