מהו ביטוח חיים?
כפי שאומרים זקני השבט יש רק דבר אחד בטוח. למרבה הצער מוות של קרוב או בן משפחה יפגוש את כולנו בשלב כלשהו בחיים. מעבר לצער הרב בעת פטירת אחד מיקירנו, בכוחו של מוות כזה למוטט כלכלית את שאר בני המשפחה, בעיקר מקום בו היה הנפטר הגורם המפרנס בבית. כך לדוגמה, באופן שכיח זוגות לוקחים ביחד משכנתא לצורך קניית דירה, ובעת פטירת אחד מבני הזוג יכולת העמידה בהחזרת ההלוואה נפגעת באופן קשה ומעמידה את בן הזוג שנותר בחיים בסיכון לשקיעה בחובות גדולים ואף באובדן קורת הגג לו ולילדיו. על מנת לתת פתרון למצבים אלה, ועל מנת להצליח להגן על בני המשפחה מפני הסתבכות כלכלית אם יקרה הנורא מכל, רוכשים אנשים רבים פוליסת ביטוח חיים. משמעות הכיסוי הביטוחי בביטוח חיים היא שעבור דמי ביטוח (פרמיה) חברת הביטוח מסכימה לשלם פיצויים למוטבים שנקבעו בפוליסה, במקרה שמבוטח ימות בטרם עת. יש לשים לב לכך שלא בהכרח תהיה זהות בין המוטבים בפוליסה, כלומר אלה שיקבלו את הפיצוי במקרה של מוות, ובין היורשים של העזבון, כלומר אלה שירשו את רכושו של הנפטר. כאשר אדם רוכש מחברת הביטוח פוליסת ביטוח חיים הוא קובע בהסכם הפוליסה תנאים אשר מותאמים לו אישית. לעיתים סכום הפיצוי נקבע לאור דרישותיו של בנק לצורך מתן הלוואת משכנתא, אך אין זה אומר שסכום הפיצוי שדורש הבנק יתאים לצרכי המבוטח, ויתכן שיהיה צורך בהתאמות שונות. בפוליסה ניתן לקבוע את סכום הביטוח או במילים אחרות כמה כסף יקבלו המוטבים של הנפטר לאחר פטירתו. נציין כי סכום הפיצוי בפוליסות ביטוח חיים יכול להגיע לכדי מיליוני שקלים. כמו כן, גם את הפרמיה החודשית ניתן לשנות כאשר בחלק מהפוליסות יש פרמיה קבועה ובאחרות ניתן למצוא פרמיה משתנה בהתאם לגיל המבוטח. לכן, כאשר מתרחש מקרה מוות של אדם המבוטח בביטוח חיים, עומדים על כפות המאזניים סכומי כסף גדולים מאוד. כספי הביטוח קריטיים לרווחת חייהם של שארי הנפטר, המוטבים בפוליסה, ומנגד זהו סכום ממנו חברות הביטוח מאד לא שמחות להיפרד, והן ינסו להימנע מלשלמו באמצעות דחייה של תביעות ותוך הסתמכות על תירוצים רבים לדחייה.כיצד מתחמקות חברות הביטוח מתשלום ביטוח חיים?
לחברות הביטוח דרכים רבות להערים קשיים על המוטבים בפוליסה בבואם לתבוע את כספי הביטוח המגיעים להם. חברות הביטוח מנסות כך להגיע למצב בו משפחת הנפטר, אשר פעמים רבות אינה מודעת לגובה הפיצוי המגיע לה, מתייאשת מההליכים הבירוקרטים והמשפטיים המתישים ומסכימה לתשלום מופחת מצד חברת הביטוח, מתוך לחץ כלכלי ומבלי לדעת מהן זכויותיה. בין הטענות אותן מעלות חברות הביטוח, ניתן למצוא מספר דוגמאות שחוזרת על עצמן באופן תדיר:- המבוטח גרם לאירוע הביטוחי בכוונה (למשל התאבדות).
- האירוע הביטוחי נגרם כתוצאה משימוש של המבוטח בסמים או באלכוהול במידה מופרזת.
- האירוע הביטוחי נגרם במהלך השירות הצבאי.
- האירוע הביטוחי נגרם במהלך פעילות שיש בה סיכון עצמי כגון איגרוף, מירוץ מכוניות, סקי שלג, בנג'י, סנפלינג ועוד תחומים שמפורטים בפוליסה.