כמות תאונות הדרכים בארצנו גבוהה מאוד, ולעיתים התוצאות של תאונות מעין אלה הינן הרות אסון ומסבות נזקים פיזיים ו/או נפשיים וגורמות לנכויות המשנות את שגרת חיינו ולצערנו הרב אף למוות.
החוק בישראל קובע שמי שנפגע בתאונת דרכים זכאי לפיצוי כספי. אך האם נהג שנפגע לאחר שסיים את נסיעתו ויצא מרכבו, זכאי לפיצוי?
על שאלה זאת השיב בית המשפט השלום (ת"א 6424-10-17 פלוני נ' שומרה חברה לביטוח בע"מ) בעניינו של נהג שסיים את נסיעתו, יצא מרכבו וניגש לקחת מסמכים אותם השאיר בתא המטען. הנהג פתח את תא המטען וכאשר הרים את המסמכים הם נפלו מידיו. הנהג התכופף להרים את המסמכים תוך שהוא משעין את ידו על דלת תא המטען אשר לפתע נסגרה על ידו וגרמה לנזקי גוף.
בהתאם להוראות החוק, פנה הנהג למבטחת הרכב (שומרה חברה לביטוח בע"מ) ודרש לקבל פיצוי עבור נזקיו.
שומרה בחרה לדחות את דרישתו וניסתה לחמוק ממתן הפיצוי בטענה שאין לראות באירוע ככזה שהתרחש עקב שימוש ברכב למטרות תחבורה. לשיטתה הפגיעה התרחשה במנותק מהנסיעה ברכב כאשר הנהג השלים את היציאה מהרכב והפגיעה התרחשה שהוא כבר נמצא מחוץ לרכבו וללא קשר לשימוש ברכב. בנסיבות אלה, טענה שומרה שאינה חבה כלפי הנהג בפיצוי כלשהו ויש לדחות את הכיסוי הביטוחי.
בית המשפט השלום התייחס לטענות הצדדים וקבע כי בהתאם להלכה של בית המשפט העליון, יש לדחות את טענות של שומרה והודגש כי כבוד השופט צ' זילברטל הבהיר בעניין רע"א 455/16 המאגר הישראלי לביטוח רכב ("הפול") נ' אלמישאלי: "תאונות שהתרחשו במהלך הכנסת מטען אישי של נהג או נוסע לרכב עובר לתחילת הנסיעה סווגו בדרך כלל כשימוש ברכב". (הדגשה שלי ר.ל.)
בהתאם בית המשפט קבע שהשאלה שצריכה להיבחן, מהי תכלית הפעולה? האם הפעולה ברכב קשורה לייעדו הרגיל והטבעי של הרכב?
צריך לשים לב שהשופט צ' זילברטל התייחס למצב של כניסה לרכב ואילו בענייננו מדובר ביציאה מהרכב, אך בית המשפט הוסיף וקבע שאין לעשות אבחנות דקות דקיקות, מלאכותיות שאינן משרתות את מידת הוודאות הנדרשת וככל שמתקיים מבחן ה"תכלית התחבורתית", אין לראות הבדל בין פעולות שקשורות להכנה לנסיעה לבין כאלה הקשורות לסיום הנסיעה, ובלשון בית המשפט השלום: "לא צריך להיות בעיני שוני בין פתיחתה או סגירתה של דלת קדמית או אחורית ברכב לבין פתיחה או סגירה של דלת תא המטען".
בהתאם נקבע שבענייננו פעולת הנהג הייתה מן הפעולות האחרונות שיש להן קשר ישיר לעצם השימוש ברכב ויש לראות בנהג כנפגע במסגרת תאונות דרכים כמשמעותו בחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה – 1975.
מדברי בית המשפט השלום ניתן ללמוד שאם נפגעתם לאחר שכבר סיימתם את נסיעתכם וגם אם רכבכם כבר עמד בחנייה, יתכן ואתם זכאים לפיצויים בגין פגיעתכם שעשויים להגיע לסכומים לא מבוטלים ויכולים לסייע לכם להתמודד עם הנזקים שנגרמו מהתאונה.
לכן, אם נפגעתם בתאונת דרכים בצעו את הפעולות הבאות על מנת להגדיל את סיכויי תביעתכם:
- תעדו את פרטי הרכבים, הנהגים והעדים המעורבים בתאונה לרבות מספרי רישוי, מספרי פוליסות של ביטוחי החובה של הרכבים, מספרי ת.ז. ומספרי טלפון.
- פנו מוקדם ככל שניתן לטיפול רפואי ודווח על כל הכאבים, הגבלות והליקויים הרפואיים מהם אתם סובלים כתוצאה מתאונת הדרכים. יש לוודא שהתיאור של הנזקים שלכם נרשם ברשומה הרפואית שאם לא כן אין בתלונותיכם תועלת.
- קחו את כל הפרטים שאספתם ופנו לאגף התנועה בתחנת המשטרה, דווחו על תאונת הדרכים וקבלו את אישור המשטרה על התרחשות התאונה.
- אנו ממליצים לפנות לעו"ד המתמחה בתחום ולקבל ייעוץ משפטי בהקדם האפשרי. חשוב לדעת, את הייעוץ הראשוני לצורך בחינת זכויותיכם אנו עושים ללא עלות וללא כל התחייבות.
שמרו על עצמכם וסעו בזהירות.