על מנת להבין את הצורך שלנו בעורך דין המתמחה בקרנות פנסיה ובפנסיית נכות, חשוב להכיר תחילה מספר מושגים בנושא פנסיית הנכות.
מהי פנסיית נכות?
על פי החוק במדינת ישראל, כל שכיר זכאי לתשלום של קצבת פנסיה קבועה מרגע הפרישה שלו מעבודתו, בין אם הפרישה התבצעה בגיל הפנסיה או בתהליך של פרישה מוקדמת. אך מה יעשו אנשים שאיבדו מכושר העבודה שלהם בנסיבות בריאותיות?
בדיוק עבור מקרים כאלו זכאים אותם עובדים לקצבת נכות מקרן הפנסיה (ועל כן היא נקראת פנסיית נכות). קצבה זו דומה מעט לקצבת אובדן כושר עבודה המשולמת על ידי חברת הביטוח.
מי זכאי לפנסיית נכות?
בדרך כלל, הזכאים לפנסיית נכות יהיו אלה שבשל מצבם הבריאותי אין באפשרותם לעבוד בשיעור של 25% ("פנסיית נכות חלקית") ועד לשיעור של 75% (מאחוז זה ומעלה קיימת זכאות ל"פנסיית נכות מלאה") והוכרו על ידי תקנון קרן הפנסיה. יש לשים לב ששיעור אובדן כושר עבודה אינו מתייחס באופן ספציפי לעיסוק שלכם אלא לכל עיסוק אחר סביר המתאים להשכלתם, הכשרתם וניסיונם. לרוב תשלום הקצבה יסתכם בכ-75 אחוזים מהמשכורת המבוטחת (לפנסיית נכות מלאה). אך יש לשים לב כי נדרש להתאים את השכר בפועל לרמת השכר המבוטחת בקרן הפנסיה ובמידת הצורך יש לערוך את ההתאמות והשינויים הנדרשים.
תקופת אכשרה
תקופת אכשרה היא למעשה פרק הזמן בו המבוטח לא יכוסה על ידי קרן הפנסיה על מחלות קיימות, מהן סבל טרם הצטרף לקרן.
עם זאת, חשוב לדעת כי לאחר תקופה של 60 חודשים מיום ההצטרפות לקרן הפנסיה, יחשב המבוטח כבריא לכל דבר, גם אם הוא יצטרף לקרן כאשר הוא סובל ממחלות רקע שונות.
אתגרים משפטיים
במקרים רבים, קרנות הפנסיה ינסו להתחמק מתשלום קצבת פנסיית הנכות המגיעה על פי חוק לאותו אדם. לרוב יטענו קרנות הפנסיה שבמקרה המדובר אותו אדם אינו עומד בקריטריונים שהוצבו לקבלת הקצבה, וזאת משום שתי סיבות עיקריות:
- המבוטח לא איבד את יכולתו להשתכר מעיסוק סביר המתאים לו ועל כן אינו נחשב כמי שאיבד כושר עבודה.
- המבוטח סבל ממחלות רקע קודמות, וזאת בטרם הצטרף כמבוטח לקרן הפנסיה.
על מנת להעלות את סיכויינו לקבל את המגיע לנו מקרן הפנסיה, יש צורך בשירותיו של מומחה לתחום. בדיוק במקרים כאלו עורך דין המתמחה בקרנות פנסיה, אובדן כושר עבודה ופנסיית נכות יהווה את קו החזית שלנו במאבק לקבל את מה שמגיע לנו על פי חוק.
מדוע סיוע של עורך דין פנסיית נכות הוא כה קריטי?
חשיבות העבודה של עורך דין מומחה אל מול קרנות הפנסיה היא רבה במיוחד. הדבר נובע מכך שהדיון המתבצע בנוגע לערעור על החלטת קרן הפנסיה מתקיים בוועדת ערר של קרן הפנסיה עצמה, ולא לבית הדין לעבודה. חשוב להדגיש כי לא ניתן לפנות לאחר מכן לבית הדין לעבודה בנוגע להחלטות רפואיות של ועדת הערר, ועל כן היא סוג של "ההזדמנות האחרונה", ויש למצות אותה עד תום.
על מנת לעשות זאת, יש צורך בשירותיו של עורך דין המתמחה בתחום. לעורך הדין רועי לייכטמן הניסיון והידע בתביעות לפנסיית נכות.