מהם נזקי אש?
נזקי אש יכולים להגרם כתוצאה משריפה ולעיתים הנזקים יכולים להגרם אף כתוצאה מפעולות הכיבוי הגורמות לנזקי מים והצפה. לכן, בין אם נשרפו לכם חפצים בדירה, בין אם העסק שלכם נשרף וניזוק מלאי עסקי, בין אם נאלצתם להפסיד ימי עבודה או לצאת לדיור חלופי ובין אם נגרם לכם אובדן רווחים עקב סגירת העסק לרגל שיפוץ הנזקים. חשוב לדעת כי נזקי רכוש עקב שריפה אלו ועוד, הם נזקים ברי פיצוי. את הפיצוי ניתן לדרוש מחברת הביטוח שביטחה את הנכס ובהעדר ביטוח, יש לבחון את האפשרות לדרוש את הפיצוי מגורם צד שלישי אשר יימצא אחראי לגרימת השריפה כגון שכן שממנו התחילה השריפה, מוצר לקוי שגרם לשריפה (מזגן, מקרר או סוללה של קורקינט הם מקרים נפוצים הגורמים להתפרצות שריפות).
מה עושים שהרכוש נפגע? כיצד מתמודדים עם חברת הביטוח? קבלו טיפים מעו"ד רועי לייכטמן
נגרמו לי נזקים כתוצאה משריפה – מה עושים?
דבר ראשון לצלם את הנזק שנגרם ולבצע רישום של התכולה שניזוקה. לא לזרוק פרטים גם אם נראה לכם שהם חסרי ערך. כשאתם יודעים ממה פרצה השריפה יש לשמור את המוצר על מנת שתוכלו להציגו בפני המומחה הרלוונטי (חוקר שריפות, שמאי, מהנדס, המכון לחקר הכשל ועוד). בשלב זה רצוי להתחיל לאסוף חשבוניות, קבלות, רשימות מלאי וכל מסמך אשר יכול להעיד על נזקי רכוש עקב שריפה. במידה והשריפה פרצה בבית או בעסק ויש לכם ביטוח, בין אם זה ביטוח משכנתא, ביטוח מבנה או תכולה או ביטוח עסק, חשוב לפנות לעו"ד המתמחה בתחום בכדי שיבצע בדיקה ראשונית אם הפוליסה כוללת כיסוי ביטוחי לנזקי שריפה ומה גובה הכיסוי הביטוחי שרכשתם. עו"ד המתמחה בנזקי אש יוכל ללוות אותכם בניהול התביעה במידה וקיים כיסוי ביטוחי. חברת הביטוח לרוב תשלח חוקר שריפות אשר יבחן מהו מקור השריפה ושמאי אשר יאמוד את גובה הנזק. הואיל וידוע כי המומחים מטעם חברת הביטוח נדרשים לדאוג לאינטרסים של חברת הביטוח (ופחות לאינטרסים שלכם) אנו ממליצים לזמן למקום גם מומחים מטעמכם על מנת שידאגו לבדוק את עלויות המגיעות לכם בשל הנזקים. עו"ד המתמחה בתחום נזקי השריפה נמצא בקשר רציף עם שלל המומחים הנדרשים ויכול לסייע לכם במציאת המומחים המתאימים. אם השריפה פרצה מנכס שבבעלותכם והפוליסה כוללת כיסוי לנזקי צד שלישי, אל דאגה, המבטח יישא בעלויות הנזקים שנגרמו אך יש לשים לב שכיסוי הביטוח יינתן עד לתקרת סכום הביטוח שנקובה בפוליסה ובכפוף לתשלום השתתפות עצמית מטעמכם.
ואם אין לי ביטוח, או שהשריפה לא נגרמה באשמתי?
נזקי שריפה מתאפיינים לרוב באיזשהו כשל שגרם להם, לעיתים זה קצר בארון החשמל, לעיתים זה כשל בכרטיס המזגן או במערכת הגז, לעיתים זה מוצר חשמלי שהתחמם ונשרף ולעיתים האש מגיעה ממקור חיצוני לנכס שבבעלותנו. המשותף למקרים אלו היא האפשרות לתבוע את הנזק מאותו גורם חיצוני שבגללו אירע הכשל וזאת ככל והייתה רשלנות מצד אותו גורם. כשל בארון חשמל לדוגמא יכול להצביע על רשלנות חברת החשמל, קצר בכרטיס המזגן יכול להצביע על רשלנות יצרן המזגן וכאשר האש מגיעה אלינו עקב התפשטות שלה ממקור חיצוני, אז יש להתחקות אחר המקור בכדי להגיש תביעה כנגדו. כך או אחרת מדובר במקרים סבוכים הטעונים הוכחה באמצעות חוו״ד מומחים ופנייה מוקדמת אל עו"ד לנזקי רכוש מטעמכם תסייע לכם לממש את מלוא זכויותיכם.
ואם השמאי העריך את הנזק שלי ב׳פחות׳ מהשווי האמיתי שלו?
כאמור, ברוב המקרים שמגיעים למשרדנו , "תמחור" נמוך של מומחים חברת הביטוח הינו נפוץ מאוד. אנו נמצאים בקשר עם מומחים רבים אשר מופנים לסייע ללקוחות משרדנו על מנת שבמידת הצורך יוכלו לתת חוות דעת נגדית מטעמכם. חשוב מאוד לשים לב כי המומחים מטעם חברות הביטוח לא לוקחים חפצים מדירתכם לצורך בדיקות מטעמם בטרם המומחה שלכם ראה את כל החפצים לאחר נזקי רכוש עקב שריפה. היזהרו "מהמלצות" לפניה לחברות לשיקום נזקים וככל שהמומחה מטעם חברת הביטוח דורש זאת בכל זאת, עליכם להתעקש לקבל הדרישה בכתב ולא בע"פ. אם בסופו של דבר קבלתם את הערכת השמאי של חברת הביטוח וגיליתם כי הנזק שלכם מוערך ב"אופן חסר", אל תאמרו נואש, פנו אלינו ונשמח לסייע.
אז באיזה שלב חשוב להיוועץ בעו״ד העוסק בנזקי שריפה?
כמה שיותר מהר. התמודדות עם אירוע שריפה היא פרוצדורה סבוכה שמצריכה ידע ומומחיות. עורך הדין יידע לנהל עבורכם את תביעת הפוליסה כנגד חברת הביטוח, ימנע מחברת הביטוח לעשות שימוש "בתרגילים" שנועדו לדחות את תביעתכם או להקטינם באופן מהותי וידאג כי תקבלו את מלוא תגמולי הביטוח שמגיעים לכם. אם אינכם מכוסים בפוליסה ונגרמו לכם נזקים, או אם אתם גרמתם לנזקים לאחר, חשוב לפנות לעו״ד כמה שיותר מהר על מנת שיוכל להנחות אותכם ולסייע לכם בהתנהלות הנדרשת מול הגורם השלישי.