ברגעים מורכבים של החיים כולנו, ככל הנראה, נצטרך כתף תומכת ועזרה פיזית. כאשר מדובר במקרים של בני הגיל השלישי, אלה זכאיים לגמלת סיעוד. מקרי סיעוד מוגדרים על פי מספר תנאים שנקבעו מראש. מדובר במספר פעולות עצמאיות של המבוטחים אשר עמידה בחלק מהם או בכולם מעניקה לחולים מנעד של זכויות. בין אם מדובר באדם המתגורר בדיור מוגן או בביתו ובין אם מדובר באזרחים בעלי הכנסה פנסיונית חודשית, כך או כך זכאים תושבי מדינת ישראל לקבל עזרה כלכלית ופיזית בביתם, בהתאם למצבם הסיעודי. אך , למרבה הצער, לא מעט מהאזרחים הוותיקים ובני משפחותיהם, אינם מכירים ו/או מודעים לשלל ההטבות והזכויות המגיעות להם בחוק.
עמידה בחוק הסיעוד
כדי להבטיח אורך חיים אפקטיבי ובעל איכות חיים מיטבית עבור גמלאי, החליטה ממשלת ישראל לעגן את זכויותיהם של החולים הסיעודיים ובפרט של בני הגיל השלישי בחוק. לשם כך הציבה ממשלת ישראל חמישה תנאים על מנת להנות מגמלת הסיעוד, כאשר התנאי הראשון לכך הוא מעמד תושב חוקי של מבקש הגמלה. החוק נותן מענה גם עבור עולים חדשים שהגיעו לאחר גיל פרישה לישראל.
תנאי נוסף של ביטוח לאומי
תנאי נוסף לקבלת גמלת הסיעוד הוא בהינתן והמבוטח גר בקהילה, בין אם גר בביתו ובין אם גר בדיור מוגן. עם זאת, במידה ותובע הגמלה מתגורר בבית אבות, ייתכן ואי עמידה של בית האבות בתנאי רישוי משרד הבריאות או הרווחה יוכלו להפחית או לשלול את דמי הזכאות. בנוסף מימון זמן השהות של התובע בבית האבות, בין אם על ידי רשות מקומית או גוף ציבורי אחר תשפיע גם כן על שווי גמלת הסיעוד ועל קבלתה.
באותה המידה כאשר מדובר בעזרה הנדרשת עבור מגבלות זמניות המשפיעות על חוסר יכולת לתפקד ברמה היומיומית, היא תפסק לאחר בדיקה של איש מקצוע מטעם הביטוח הלאומי.
גמלת סיעוד ביטוח לאומי
נוסף על התנאים הנ"ל, על מבקש הגמלה להוכיח כי אינו מקבל גמלה אחרת, החל מקצבת שירותים מיוחדים, קצבת נכות, קצבת נפגעי עבודה או כל תשלום אחר. במידה שאכן זכאי מבקש הגמלה לאחת מהגמלאות שציינו, יהיה עליו לבחור במרבית המקרים בין גמלת ביטוח סיעוד לבין שאר התשלומים. על מנת לעשות סדר בין מתן הגמלאות, על מבקשי הגמלה להוכיח כי יכולת פרנסתם אינה מספקת וכמובן שאינה עוברת את הסכום המותר בחוק. סכום זה משתנה בהתאם למצבו המשפחתי של המבקש. עם זאת, חשוב לזכור כי במידה ששני בני הזוג מוגדרים כסיעודיים הכנסתם תחושב בצורה יחידנית ולא כמשק בית.
רמות של גמלאות סיעוד
במטרה לייצר תנאים מותאמים ורלוונטיים עבור בני הגיל השלישי בישראל, נדרשים האזרחים הוותיקים לעמוד במבחן התלות או בשמו הלועזי ADL (Ctivities Of Daily Living). מבחן זה מבקש לבחון מספר פעולות יומיומיות ובסיסיות אשר כוללות בחינה של 6 פעולות. בדומה לפעולות הנבחנות, גם גמלת הסיעוד מוגדרת על פי -6 דרגות. כל רמה של גמלה מגדירה מספר שעות טיפול, שירותי סעד ועוד שירותים אחרים, עליהם ניתן לקרוא באתר של ביטוח לאומי.
הבחינה הראשונה של מבחן התלות מבקשת לבחון את יכולות התובע במעבר בין מצבים שונים כמו ישיבה, שכיבה וקימה. בחינה נוספת בוחנת את יכולת הניידות של הנבדק, ואילו שאר הבדיקות מבקשות לבדוק את יכולותיו העצמאיות של מבקש הגמלה בפעולות הבאות – אכילה, שתייה, רחצה, היגיינה אישית ולבוש. בדיקה זו מבקשת להכיר את יכולותיו היומיומיות של מבקש הגמלה ובהתאם לתוצאות המבחן תיקבע רמת/דרגת הסיעוד, אפשרות לביקור במרכזי יום, לחצן מצוקה וקבלת תמיכה שתוצע למבוטח. כך למשל רמת סיעוד ראשונה תכלול בתוכה 5.5 שעות שבועיות של עזרה סיעודית, החל מניהול משק בית ועד לטיפול בהיגיינה אישית, הלבשה והשגחה. שירותים אלו יהיו ניתנים להמרה עבור שירותים כגון שירותי כביסה.
מאידך כאשר מדובר בגמלת סיעוד ברמה ה-4, חל שילוש בשעות הסיעוד או לחילופין עזרה כלכלית בשווי של כ-14 שעות טיפול של עובד זר וזאת נוסף על מימון מוצרי ספיגה ושירותים נוספים. כלומר, ככל שרמת התפקוד של המבוטח נמוכה יותר או שאינו יכול לעמוד במרבית תנאי מבחן התלות, כך רמת הסיעוד תגדל ועימה גם אופי וסוגי הטיפולים שיוצעו לכל מבוטח.
הגשת הטפסים לביטוח לאומי
לרוב הגשת תביעות לביטוח לאומי וטפסים עלולות להיות מסורבלות . בעת ההגשה יש לוודא לא מעט פרטים החל ממסמכים רפואיים, אישורי הכנסות ועד להתאמת הבקשה במידה ומבקש הגמלה מתגורר בבית אבות או במוסד כזה או אחר. לכן, אחת ההמלצות היא לשכור את שירותיו של עורך דין המתמחה בהגשת תביעות סיעוד ולהבטיח מימוש מלא של הזכויות. עורך דין רועי לייכטמן הינו איש המקצוע הטוב ביותר שתוכלו למצוא בענף זה, עם ניסיון רב שנים ועשרות סיפורי הצלחה.