לא מעט מחלות עלולות לגרום לירידה דרסטית בתפקוד הגוף. אף מערכת בגוף האדם אינה חסינה בין אם מדובר במערכת העיכול, מערכת הראייה וכמובן מוח האדם. בין שלל המקרים והמחלות הקיימות, מחלת האלצהיימר נחשבת לבין המחלות המורכבות ביותר. במרבית המקרים היא מתגלה אצל אנשים בני הגיל השלישי, אך בשונה ממחלות רבות, כאשר מדובר במחלה כמו מחלת אלצהיימר אשר מלווה בקשיים רבים, מרבית החולים בה גם זכאים להטבות ולמנעד זכויות מטעם המוסד לביטוח לאומי. לכן אם מדובר בקרוב משפחה או הורה מומלץ להכיר את זכויותיו כחולה אלצהיימר.
שלבים בגילוי מחלת אלצהיימר
מחלת האלצהיימר נחשבת למחלה מורכבת אשר התוצאה הסופית שלה מובילה במרבית המקרים לתלות סיעודית של החולים, אובדן אמון באנשים, התנהלות כלכלית לא נכונה וכמובן ירידה ביכולת הקוגניטיבית הכוללת ירידה ביכולת הזיכרון, בזיהוי מספרים ואפילו ביכולת דיבור ובהפעלת שיקול דעת. קיים מגוון רחב של תרופות למחלה כיום, אך מרביתן לצערנו אינן מצליחות להעניק מרפא של ממש.
מחלת האלצהיימר מתפרסת על פני חמישה שלבים. השלב הראשון נקרא פרה-דמנציה, ובו מופיעות בעיות פשוטות כמו יכולת זיכרון ירודה (אפילו לטווח הקצר), עצבנות, דכאון ובחלק מהמקרים גם אדישות. השלב השני עלול להתבטא ביכולת המילולית של החולה, כולל שימוש דל באוצר מילים ובעיות זיכרון. כמו כן השלב הרביעי עלול לכלול אובדן שפה, אי יכולת על שליטה בסוגרים וזו עלולה להידרדר עד לכדי מצב סיעודי ואף ריתוק למיטה. השלב החמישי הינו תולדה של המצב הסיעודי והוא כולל פגיעה בשרירים שהתקשחו בחלוף הזמן, פגיעה ברפלקסים ורגישות גבוהה יותר לזיהומים פנימיים וחיצוניים.
זכויות חולי אלצהיימר בביטוח לאומי
כאשר מדובר במימוש זכויותיהם של חולי האלצהיימר, מומלץ בראש ובראשונה להכיר את הזכויות השונות שמגיעות לחולים דרך המוסד לביטוח לאומי. מחלת האלצהיימר עלולה להופיע בצורה הדרגתית. עובדה זו הופכת שירותים שונים מטעם המוסד לביטוח לאומי לרלוונטיים ביותר עבור החולים. הזכות הראשונה היא מתן אחוזי נכות רפואית, זכות זו רלוונטית בעיקר כאשר מדובר בחולה אשר טרם הגיע לגיל פרישה. במקרים כאלה ייבדק אחוז הנכות הרפואית ויכולת ההשתכרות של החולה. באופן זה יקבע גובה אחוז הנכות שעלול לזכות את החולה גם בפטור ממס הכנסה.
בנוסף, אם מתגלים קשיים או חלה הדרדרות במצבו של החולה, יהיה ניתן לקבל שירותים מיוחדים מטעם המוסד לביטוח לאומי. עם זאת, אישור הבקשה עבור שירותים אלו, כולל אי עמידה בשלושה תנאים מתוך שישה שהם אכילה, היגיינה אישית, הלבשה, רחצה וניידות. לרוב, בקרב חולי אלצהיימר, קיים צורך בהשגחה פרטית ומתמדת של החולה בשעות היום, ולכן ככל הנראה המבוטח יוכל ליהנות משירותים אלו.
הדרדרות במצבו של חולה האלצהיימר, בתנאי שהינו בגיל פרישה, למצב סיעודי מאפשרת פנייה לענף הסיעוד של המוסד לביטוח לאומי. מצב סיעודי. במקרים אלו החולה יוכל להתמיין בין שש רמות זכאות שונות ולבחור את העזרה הנחוצה לו בהתאם למוצע לו מטעם המוסד לביטוח לאומי-עזרה כלכלית או שירותי סעד אחרים.
זכויות ביטוח סיעודי
מימוש זכויות חולי האלצהיימר אינן מסתיימות בפנייה למוסד ביטוח לאומי, אלא ניתן לממש אותן גם דרך ביטוחי סיעוד שונים. אך בשל חוסר ההיכרות של רובנו עם עולם הביטוח בכלל והביטוח הסיעודי בפרט, ככל הנראה איננו מודעים לעובדה כי מבוטח אשר חלה במחלת אלצהיימר אינו צריך להוכיח את המגבלות מהן הוא סובל ביומיום, כמו שליטה על סוגרים או יכולת ניוד עצמאית. בפוליסת הביטוח קיימת הגדרה מתאימה עבור חולי אלצהיימר והיא "תשישות נפש". הגדרה זו מתייחסת אל אנשים אשר חווים ירידה ביכולת קוגניטיבית, הכוללת ירידה ביכולת התמצאות במרחב, צורך בהשגחה צמודה וכמובן בעיות זיכרון.
בחלק מהמקרים בני המשפחה של החולים או המבוטחים עצמם אינם מודעים לסעיפים אלו בביטוחי הסיעוד ועלולים לחוות הליך בירוקרטי ארוך ומייגע שלא לצורך. חשוב לדעת כי חלק מהתשלומים המגיעים לחולי אלצהיימר, נעים בין סכום של שלושת אלפים ש"ח ועד עשרת אלפים ש"ח. תקופת התשלום של סכומים אלה עלולה להיות מוגבלת בזמן, כלומר ישנן פוליסות ביטוח המעניקות כ-60 חודשי תשלום, אך ישנן פוליסות התקפות לכל החיים. לכן במקרים של גילוי מחלת האלצהיימר, חשוב שלא להירתע מהליכים בירוקרטים, יש לברר מהן הפוליסות בהן מבוטח החולה ובהתאם לחתור בהקדם למימוש זכויותיו.
רועי לייכטמן הינו עורך דין מומחה במימוש זכויות של חולי אלצהיימר
ניסיונו הרב והכשרתו הנרחבת של עו"ד ביטוח סיעודי רועי לייכטמן מאפשרים לו ללוות בתיקים של זכויות חולי אלצהיימר מול חברות ביטוח. הבריאות שלכם היא החשובה ביותר ולכן אל תהססו לפנות למשרדנו כדי להתחיל בתהליך מימוש זכויותיכם.