אוטיזם יכול להוות התמודדות מאתגרת עבור הורים. כל משפחה שבה חי ילד עם אוטיזם, בין אם הילד ברמות תפקוד גבוהות ובין אם ברמות תפקוד נמוכות נדרשת לבצע התאמות כאלה ואחרות. לרוב המשפחה צריכה הדרכה וליווי מלא של אנשי מקצוע המתמצאים בביוקרטיה מול הגופים השונים אליהם פונים לסיוע.
מי זכאי לגמלת נכה?
ילדים שאובחנו עם אוטיזם זכאים לגמלה בשיעור של 100%, שיעור זה עומד על 3,479 שקלים לשנת 2024. ילדים מגיל 3 שאובחנו עם אוטיזם ותלויים לחלוטין בזולת זכאים לגמלה של 188%, קרי 6,542 שקלים. ילדים התלויים לחלוטין ובמידה רבה בעזרה של זולתם זכאים לגמלה העומדת על שיעור של 235%, שהם 8,313 שקלים.
עם זאת, לא כל ילד נכה עם אוטיזם זכאי לגמלה. מי שזכאי לגמלה הוא ילדים בין הגילאים 91 יום עד 18 שנים ו-3 חודשים אשר אובחנו על הרצף האוטיסטי.
כיצד מקבלים אישור לגמלה?
על מנת לקבל את אישור לגמלה יש לעבור אבחון ראשוני. במהלך תקופת האבחון יכולים ההורים לקבל תמיכה או קצבה מסיבות אחרות. לקראת הבדיקה עצמה יש להכין את כל המסמכים הרלוונטיים, כאשר ניתן לקבל ליווי והכנה בביטוח הלאומי.
המסמכים הנדרשים להכנה לאבחון כוללים את הבאים: אבחון רפואי של פסיכיאטר ילדים ונוער, או נוירולוג או רופא התפתחותי, אבחון פסיכולוגי של פסיכולוג התפתחותי או קליני, שיקומי או חינוכי. כמו כן יש להכין אישור רפואי של פסיכיאטר ילדים ונוער, אישור רפואי של נוירולוג או רופא התפתחותי. יש להכין דו"ח חינוכי מהצוות המטפל בילדים. בדו"ח חשוב לפרט את הכלים שבהם נעשה שימוש לצורך מתן האבחון.
יתרה מכך, טרם האבחון יש להכין דף מיוחד ובו רושמים את כל הבעיות הרפואיות שמהן הילד סובל וכן לציין במהלך הוועדה עצמה את האופנים בהם הבעיות הרפואיות משפיעות על התפקוד של הילד ועל החיים היומיומיים במשפחה.
חשוב לבחון גם הטבות הניתנות לילדים עם אוטיזם שכן גמלת ילד נכה עם אוטיזם מזכה גם בהטבות שונות המקלות בקבלת שירותים שונים.
הטבות שונות הניתנות לילדים בעלי אוטיזם
משפחות לילדים בעלי אוטיזם זכאיות להטבות שונות, לרבות הטבות בתעריף תשלום חשבון החשמל .ההנחה עומדת על זכאות בשיעור של 50% מהתעריף הביתי עד ל-400 קוט"ש. גם בתעריף המים זכאים הורים לילדים אוטיסטים להקלה באמצעות הטבה של 3.5 מ"ק לחודש בתעריף המים הנמוך.
במקביל, משרדי הממשלה השונים מעניקים גם הם הנחות לילדים עם אוטיזם ומשפחותיהם במסגרת גמלת ילד נכה עם אוטיזם: משרד הרווחה מאפשר למשפחותיהם לילדים עם אוטיזם לקבל תמיכה הבאה לידי ביטוי במעון יום שיקומי המיועד לילדים עם אוטיזם עד גיל שלוש הזקוקים לליווי ותמיכה.
כמו כן, משפחות יכולות לקבל ייעוץ אישי להתנהלות מול הילד. במקביל, משרד הרווחה מעמיד לרשות המשפחות סומכים בשעות אחר הצהריים, כאשר במקרים מסוימים תתבקש השתתפות של ההורים במימון הסומך או הסומכת.
בתקופות החגים ובחופשות ילדים עם אוטיזם זכאים לקייטנות מותאמות לצרכים שלהם ובימי הלימוד יכולים הילדים לקחת חלק במועדונית ייעודית לפעילויות פנאי של אחר הצהריים. בשלבים מאוחרים יותר יכולים ילדים בעלי אוטיזם לגור במסגרות דיור חוץ ביתיות המותאמות לצרכיהם. במסגרות אלה מדריכים סביב השעון התומכים בהתפתחות ובתהליכי למידה של הילדים. בחופשות, זכאים ילדים בעלי אוטיזם לנופשונים כאשר הזכאות היא עד 15 ימי נופש מדי שנה.
התנהלות נכונה מול הרשויות עבור הורים לילדים עם אוטיזם פעמים רבות ישנו בלבול בכל הנוגע להתנהלות הנכונה: הבירוקרטיה מציפה, ההתנהלות היומיומית עצמה יכולה להיות מאתגרת, הילד עם האוטיזם דורש צרכים שונים שלא תמיד ההורים יודעים כיצד לתת מענה – כל אלו יכולים להיות מאתגרים מאד.
על מנת להפוך את גידול הילד לחוויה הרבה יותר קלה להורים, הזקוקים למשאבים רבים, רצוי ללמוד אודות ההתנהלות הרצויה וכן לברר במסגרות השונות על מדריכים בנושא וכמובן ידיעת החוק.
כך למשל, מס הכנסה מעניק שתי נקודות זכות להורים לילדים עם אוטיזם . חשוב להגיש את הבקשה מדי שנה מחדש. כדי לקבל את נקודות הזכות על ההורים להגיש בקשה אליה מתלווים הטפסים הבאים: טופס 127, טופס 116א'.
הורים רבים מודעים להנחות המגיעות להם אבל מתקשים לעקוב אחר הפעולות הנדרשות על מנת לקבל את ההנחות. במקרים אלו רצוי להצטרף לפורומים רלוונטיים ובמקרים מסוימים ניתן להיעזר בשירותיו של עורך דין על מנת למצות את הזכויות.
כך למשל זכאים הורים לילדים עם אוטיזם להנחה בתשלומי ארנונה, הנחה בעלויות הסלולר, הנחה בעלויות הטלפון, תשלום אגרת רכב ועוד. חשוב לדעת כי גם ניתנת אפשרות לקבל עובד זר שיסייע בעבודות היומיומיות כאשר מדובר בילד בעל קשיים גדולים יחסית בתפקוד וכזה שהוריו נזקקים לעזרה מרובה.
ההתמודדות המוקדמת, הסתייעות בידע רלוונטי ופנייה לאנשים שיכולים לסייע – כל אלו עומדים לרשות הורים לילד עם אוטיזם במשפחה וזקוקים להנחיה וליווי.