שיתוק מוחין

CP – שיתוק מוחין הוא אחד הגורמים השכיחים ביותר לנכות מוטורית. על פי ההגדרה העדכנית, שיתוק מוחין היא קבוצה של הפרעות קבועות בהתפתחות התנועה והיציבה הגורמות למוגבלות בפעילות, פעילות פיזית. נכות מוטורית זו מיוחסת להפרעות לא פרוגרסיביות שהתרחשו במוח העובר או התינוק המתפתח.

במקרים של שיתוק מוחין, נדרש מבני המשפחה מגוון עצום של שינויים על מנת ליצור נוחות לבן המשפחה בעל המוגבלות המוטורית. מדובר בשינויים של החל מהתאמה של מבנה מגורים ועד  שירותי עזר נוספים, כמו כיסאות גלגלים ו/או מטפל/ת. לכן, מומלץ להכיר את הגישות הפופולריות לתמיכה במוגבלות המוטורית, הדרכים לקבלת הכרה ממוסדות הביטוח השונים ולהיות מודעים  למגוון הזכויות המגיעות לאנשים בעלי  שיתוק מוחין.

סיבות שכיחות לשיתוק מוחין

הרפואה המערבית מתייחסת למספר  גורמי סיכון לשיתוק מוחין המתחלקים לטרום הריון, טרום לידתי, סב לידתי ואחרי-לידה. בכל הקשור לגורמים טרום לידתיים הם יכללו מצבים של זיהום במהלך ההריון, הפרעות גנטיות מצד אחד ההורים או מצב בריאותי ירוד של היולדת בעת ההיריון. כמו כן ישנם גורמים אשר עלולים להתקיים סביב הלידה עצמה כמו מקרים של חוסר חמצן במהלך לידה, מקרים של לידה מוקדמת או סיבוכים אחרים במהלך הלידה.

מקרים של שיתוק מוחין עלולים לנבוע גם מגורמים שאינם קשורים ללידה ומתרחשים אחריה. כמו פציעות מוח טראומטיות בין אם בשל תאונה כזו או אחרת. יחד עם זיהומים או מצבים רפואיים מסוימים, אשר עלולים להשפיע על התפתחות המוח ותפקודו בחיי היומיום.

דרגות שיתוק מוחין

שיתוק מוחין נע בין 3 מצבי עיקריים, הראשון הוא שיתוק מוחין ספסטי, הנחשב לתופעה נפוצה יותר אשר פוגעת בכיווץ השרירים והופכת את תנועתם לנוקשה יותר ומתקשרת לפגיעה בקליפת המוח. מצב שני הוא שיתוק מוחין אתטואידי, אשר נגרם לרוב בשל פגיעות בחלקים עמוקים של המוח. חלקים אלו אחראים על קואורדינציה, איכות התנועה ושיווי משקל. דרגה אחרונה היא שיתוק מוחין אטקטי, המתאפיין בחוסר שליטה על תנוחות במרחב, על חוסר שיווי משקל ונחשב להרבה פחות נפוץ משאר הדרגות שהזכרנו.

טיפולים נפוצים עבור אנשים בעלי שיתוק מוחין

עבור אנשים בעלי שיתוק מוחין, קיימים מספר טיפולים אשר יוכלו לשפר את איכות חיי היומיום שלהם בצורה מופלאה.  אחד מאותם טיפולים הנחשבים ליעילים הוא כמובן פיזיותרפיה. פיזיותרפיה מציע תרגילים ופעילויות שכל מטרתם היא לשפר את הניידות, הקואורדינציה וכוח השרירים של אנשים בעלי שיתוק מוחין. כמו כן, ריפוי בעיסוק יאפשר התמקדות בשיפור מיומנויות חיי היומיום, החל ממוטוריקה עדינה ועד לעצמאות כמעט מלאה.

בנוסף לכך, ריפוי בדיבור נחשב לטיפול יעיל. טיפול זה מבקש להעניק עזרה לאנשים בעלי שיתוק מוחין ובעיקר לשפר את יכולות הדיבור והתקשורת שלהם. קיימים גם מכשירי עזר שונים, כמו כיסאות גלגלים למיניהם שיעניקו עזרה בכל הקשור ליכולת הניידות. יחד איתם ניתן לעשות שימוש לפי הצורך גם במכשירי תקשורת או בציוד. אלה ישפרו את עצמאות המטופל והפונקציונליות שלו.

בכדי להקל על תסמינים שונים אשר עלולים להתלוות במקרים של שיתוק מוחין, ניתן יהיה לעשות שימוש בתרופות. חלק מאותן התרופות יוכלו להעניק הקלה עבור תסמינים ספציפיים וגם עבור הקלה במצבים נלווים אחרים.

מהן הזכויות של אנשים עם שיתוק מוחין?

אזרחי ישראל אשר סובלים ממחלות רקע וממגבלות פיזיות שונות, זכאים למגוון רחב של זכויות. כאשר מדובר באנשים בעלי שיתוק מוחין, זכויות אלו מגוונות ורחבות יותר ובשל כך מומלץ להכיר אותן. בראש ובראשונה- זכויות בנושא החינוך, שכן עבור אנשים בעלי שיתוק מוחין ניתן יהיה לקבל גישה לחינוך הכוללת התאמות לצרכיהם. החל ממקום לימודים נגיש ועד להקלות ואף מימון ממשלתי. כאשר מדובר בילדים בעלי שיתוק מוחין, מתווספות זכויות נוספות כמו זכאות לתוספת זמן, איש צוות מלווה ועוד.

כמו כן, חלק גדול משירותי בריאות נכללים בזכויותיהם של אנשים בעלי שיתוק מוחין. טיפולים רפואיים, תרופות, אבחונים ואף טיפולי שיניים שונים יהיו מסובסדים דרך סל הבריאות. כמובן שבכל הקשור לתעסוקה, עבור המתמודדים עם שיתוק מוחין ניתנת גם הזכות לשוויון הזדמנויות שיתכלול התאמה במקום העבודה והגנה מפני אפליה.

אלו התאמות פיזיות יש לבצע בבית ובסביבתו?

שיתוק מוחין מביא עימו לא רק זכויות רבות לצד מגבלות שונות, אלא דורש גם התאמה של הסביבה הביתית אשר יכולה לשפר משמעותית את איכות החיים של אנשים המתמודדים עם שיתוק מוחין. לכן מומלץ להכיר את אמצעי הנגישות השונים כמו רמפות, מעקים רחבים ופתחים מותאמים לכניסה עם כיסאות גלגלים. בנוסף לכך,  מומלץ להסיר אזורי סכנה, לאבטח אזורים קיימים- החל מבחירה נכונה של ידיות אחיזה במקלחות/שירותים ועד להסרה של רהיטים אשר עלולים לגרום לפציעה.

זכויות סיעודיות לבעלי שיתוק מוחין

מי שאובחן בשיתוק מוחין במקרים רבים זכאי לזכויות סיעודיות מלאות, שכן קיימת פגיעה משמעותית בתפקודו היום-יומי והוא זקוק לעזרה צמודה וברמת אינטנסיביות גבוהה. על מנת לקבל את מלוא הזכויות הסיעודיות ובפרט את הקצבה החודשית של פוליסת הסיעוד, יש להגיש תביעת סיעוד מתאימה ולצרף אליה את כל המסמכים והנימוקים הנדרשים. מומלץ לעשות כן ע"י ייצוג של עורך דין המתמחה בסיעוד.    .

עורך דין רועי לייכטמן עוסק באופן בלעדי  בתיקים של  תביעות סיעוד, עם ניסיון של מאות תיקים מוצלחים, שירות מקצועי, מהיר ויעיל ויחס אישי והוגן לכל אורך התהליך. אתם מוזמנים ליצור עמנו קשר בכל עת ולקבל ייעוץ וייצוג.

 

תנו לי להילחם עבורכם!

מלאו פרטיכם לייעוץ ראשוני ללא התחייבות!

[leadercf7 campid="9628"]

תודה שנרשמת

ניצור קשר בהקדם

ייתכן ומגיע לך הרבה כסף!

בדיקה להערכת סיכויי תביעתך ללא התחייבות!

סמן/י את הצורך

מלא פרטיך

ואצור קשר מיידית: