תשוש נפש

ככל שאנו מתבגרים הסיכון לחלות במחלות סיסטמיות או להיפצע בצורה חמורה ממקרים כאלו ואחרים, עולה באופן עקבי. עם זאת, תופעה אשר כוללת בתוכה מספר סימפטומים והינה חלק בלתי נפרד ממחלות כמו אלצהיימר או דמנציה, קרויה "תשישות נפש" והיא די שכיחה בקרב אנשים אשר משתייכים לאוכלוסיית בני הגיל השלישי. מקרים שכאלה עלולים לדרוש אבחנה מטעמם של גורמים שונים, לכלול זיהוי של תסמינים מוקדמים בכדי לאפשר חיים אקטיביים ככל הניתן לחולים ועוד מגוון פעולות שונות הכרוכות במצב מורכב זה. להלן נסביר כיצד הרפואה המערבית מתייחסת למקרים אלו, אילו אבחונים מתבצעים על ידי חברות הביטוח, מהו תפקידו של עורך הדין לסיעוד וכיצד מומלץ לפעול במקרה של זיהוי תשישות נפש.

מקרים שכיחים אשר מובילים לכדי תשישות נפש

הרפואה המערבית מזהה מספר מקרים, אשר עלולים להוביל לכדי תשישות נפש. חלק מהמקרים הללו נגרמים בחלקם מחוסר פעילות או מחוויות שליליות שונות. אחד מהם הוא מתח כרוני. על פי מחקרים רבים מתח כרוני  נכלל בין תסמינים של שחיקה, עליה נפרט בהמשך, ואף עלול להוביל לכדי מצב של תשישות נפש. בשל כך, חשיפה ממושכת לגורמי לחץ כגון לחץ בעבודה, אחריות טיפולית גבוהה וממושכת או אירועים טראומטיים יכולה גם היא לתרום לתשישות נפשית.

הרפואה המערבית מתייחסת גם למקרים של שחיקה- כאלו המתקיימים תחת מתח כרוני, מתח רגשי וחוסר פרודוקטיביות ממושכת- ככאלה אשר עלולים לא פעם להוות חלק ממאפייני השגרה של תשושי נפש בני הגיל השלישי. כאשר מקרים אלו מתקיימים לאורך תקופה ממושכת, הם יכולים בהחלט להוביל לכדי תשישות נפש. לצד סימפטומים של מתח או חוסר פרודוקטיביות, גם מקרים קיצוניים של חרדה ודיכאון נחשבים לחלק ממאפייניו של תשוש נפש ומובילים לא פעם לפגיעה בתפקוד היומיומי..

בנוסף, מקרים של מחלות כמו דמנציה או אלצהיימר, עלולים להוביל לכדי תשישות נפש וזאת לא רק בשל ירידה ביכולות הזיכרון או התמצאות, אלא גם בשל הצורך בעזרה פיזית בלא מעט מקרים, החל מפעולות יומיומיות ועד לצורך בתחזוקה שוטפת של הבית ולא פעם בעזרה בשעות לילה מאוחרות. חשוב לדעת כי מחלות האלצהיימר והדמנציה אשר לעיתים מופיעות יחדיו, גורמות לירידה ביכולות רבות ואף יכולות להופיע  בצורות דמנטיות משתנות.

זיהוי תשישות נפש

לאור העובדה שמרבית המקרים בהם החולים מוגדרים כתשושי נפש משתייכים לאוכלוסיית הגיל השלישי, מומלץ  כי אבחון ראשוני והערכה כללית תתבצע על ידי רופא מוסמך לגיל השלישי – רופא פסיכוגריאטרי. ככלל, יכולים להתקיים מספר סימנים שעלולים להצביע על מקרה של תשישות נפש, הראשון מבניהם הוא בלבול, נטייה לדיכאון, התפרצויות בלתי מובנות, חוסר מנוחה, התנהגות פרנואידית ועוד.

האבחנה הראשונית תתבצע על בסיס מבחן מנטלי בסיסי. המבחן מורכב משאלות פשוטות המופנות לחולה וכוללות אקטואליה על קצה המזלג, שאלות לגבי שם ואזור המגורים של הנבחן וכו'. במידה והנבחן יימצא מבולבל, יעבור למבחן מיני מנטלי, אשר יבצע בדיקה מקיפה יותר של כישורים ויכלול בחינה של זיכרון, שפה, יכולת חשיבה, תפישה של מקום ועוד. אבחון זה מעניק ניקוד הנע בין 0 עד 30 נקודות. ניקוד החל מ-23 נקודות יעיד על ירידה ביכולת קוגניטיבית. במקרים אלה יתווספו בדיקות מקיפות שיכלולו שיחה אישית עם הרופא, צילומים שונים, בדיקת היסטוריה רפואית וכמובן שלילה של תופעות אחרות.

פעילויות מומלצות לתשוש נפש

ישנן לא מעט פעולות אשר יוכלו לעזור לאנשים הסובלים ממקרים של תשישות נפש, כאשר חלק מהן קשורות לא רק לפעילות גופנית, אלא גם ליחסים בין אישיים ומגע עם הסביבה. עבור תשוש נפש מומלץ לשמור על פעילות ספורטיבית יומיומית, כזו אשר תכלול פעילות גופנית מותאמת ליכולותיו של החולה. פעילות זו מאפשרת גם הורדה במתח הנפש, אך לצד זאת גם תעניק יכולת מסוגלות ותשפיע גם על היכולת של החולה לקחת חלק פעיל יותר בכל יום ולעזור במניעה של אובדן יכולות.

כמו כן, לצד פעילות גופנית ישנן מספר פעילויות שיוכלו לעזור לאנשים הסובלים מתשישות נפש למשל,טיולים מסודרים שיסייעו במניעת שוטטות מיותרת (בעיקר אזורים בעלי גירויים שונים כמו תנועה של רכבים, חיות ועוד),  ביצוע פעילות של סדר וארגון, כתיבה של משימות ואפילו האזנה למוזיקה. כל אלה יוכלו להפוך את שגרת חייהם של כל תשושי הנפש להרבה יותר נעימה ופרודוקטיבית.

 

מדוע מומלץ להיעזר בעורך דין סיעוד במקרים של תשישות נפש?

במרבית המקרים בהם אנשים מוגדרים כתשושי נפש, הם יצטרכו עזרה סיעודית באופנים שונים. העזרה הסיעודית ניתנת תחת השתתפות ביטוח לאומי ו/או דרך חברות הביטוח השונות. בשל כך, התקשרות עם עורך דין ביטוח סיעודי יכולה לספק תמיכה והכוונה שלא יסולאו בפז עבור מטופלים ובני משפחותיהם.

עורך דין רועי לייכטמן מתמחה מזה שנים באופן בלעדי בטיפול במגוון רחב של תביעות סיעוד עורך הדין לייכטמן הינו בעל מומחיות בהבנת ההיבטים המשפטיים, הזכויות וההטבות הקשורות לטיפול סיעודי, הקלות מס, קבלת תגמולי ביטוח מלאים ועוד. שירותיו של עורך דין לייכטמן יבטיחו לא רק כי תשושי הנפש יקבלו את הטיפול המתאים, אלא גם יעלה משמעותית את הסיכוי להכרה מטעםחברות הביטוח למצב הסיעודי של החולה.

 

תנו לי להילחם עבורכם!

מלאו פרטיכם לייעוץ ראשוני ללא התחייבות!

[leadercf7 campid="9628"]

תודה שנרשמת

ניצור קשר בהקדם

ייתכן ומגיע לך הרבה כסף!

בדיקה להערכת סיכויי תביעתך ללא התחייבות!

סמן/י את הצורך

מלא פרטיך

ואצור קשר מיידית: