אזרחי המדינה שהינם בגיל פרישה עלולים להיתקל באתגרים ייחודיים (בפרט בשנותיהם המאוחרות). קצבאות סיעוד מבקשות להבטיח את רווחתם של האזרחים הללו ומעניקה להם סיוע כלכלי לשמירה על רמת חיים ראויה. קצבת סיעוד ניתנת תוך כדי עמידה במספר תנאים שונים כמו יכולת הכנסה, תושבות, גיל ועוד. כמו כן כדי לקבל קצבת סיעוד, על האזרחים הוותיקים גם לעבור סיווג המתייחס למצבם הרפואי, בין אם זקוקים למטפלת באופן קבוע או בשירותים אחרים כדוגמת לחצן מצוקה ועוד. עם זאת, הליך של קבלת גמלת הסיעוד עלול להיות מורכב לא רק עבור בני הגיל השלישי אלא גם עבור בני המשפחה. בשל כך ננסה להלן להכיר מעט לעומק את הקריטריונים, רמות גמלת הסיעוד ואילו טיפים יוכלו להיות שימושים במיוחד עבור הזכאים לגמלה ועבור בני משפחתם.
מי זכאי לקצבת סיעוד?
קצבאות סיעוד לאזרחים בישראל נועדו לתמוך באנשים העומדים בקריטריונים ספציפיים לזכאות. הקריטריון הראשון הוא כמובן אזרחות של מבקש הגמלה. קצבאות הסיעוד תינתנה בדרך כלל עבור אזרחים ישראלים או ליחידים בעלי מעמד של תושבות חוקית. מי שאינם אזרחים עשויים להיות זכאים לקצבאות מסוימות בנסיבות ספציפיות במיוחד.
תנאי זכות נוסף הוא גילו של מבקש הגמלה. ובכדי להיות זכאי לקצבאות סיעוד כאזרח ותיק, על המבקשים להיות בגיל פרישה אשר נקבע בחוק. כיום בישראל, חוק גיל הפרישה קובע כי גיל הזכאות להטבות אזרח ותיק נע בין כגיל 62-65 עבור נשים ועבור גברים עד גיל 67.
קבלת קצבאות סיעוד עבור אזרחים ותיקים, עוברת גם דרך קריטריונים המתבססים על יכולת ההכנסה של מבקשי הגמלה. קריטריונים אלו מבקשים לאמוד את יכולת הכנסתו של המבקש, כשהיא כוללת בתוכה גם קצבאות מיוחדות, פנסיות, נכסים שבבעלות המבקש, תמלוגים עבור נכי צה"ל וכל מקור הכנסה אחר העומד לרשותו של מבקש הגמלה. חישוב של כל ההכנסות הללו יאפשר לבצע סינון בין אזרחים וותיקים מעוטי יכולת לבין כאלו בעלי הכנסה גבוה, כמו חשוב להכיר כי ישנם תשלומים אשר אינם נלקחים בחשבון כדוגמת גמלה לניצולי שואה, פנסיה סוציאלית מגרמניה ועוד.
קצבת סיעוד עבור עולים חדשים
כאשר מדובר בעולים חדשים אשר זקוקים לקצבת סיעוד, חשוב לדעת כי בדומה לקבלת קצבה של אזרחים וותיקים שנולדו בישראל או עלו בגילאים מוקדמים יחסית, יוכלו גם עולים חדשים להנות מקצבת סיעוד וזאת החל מיומם השמיני בישראל. על מבקשי הגמלה לצרף לבקשה שלהם את כל המסמכים הרלוונטיים החל ממידע בנוגע להכנסות ועד למסמכים רפואיים מעודכנים.
גובה תשלומי קצבת סיעוד
בישראל נדרשים אזרחים ותיקים לעבור את מבחן פעילויות חיי היומיום (ADL) כדי לקבוע את זכאותם לקצבת סיעוד. מבחן זה מעריך את יכולתם לבצע פעולות יומיומיות בסיסיות ומורכב משש משימות כמו מעבר ממצב שכיבה לישיבה, להתקלח, להתלבש, לאכול, לשלוט בצרכים ויכולת ניוד. באופן דומה, קצבת הסיעוד מחולקת לשש רמות, כל אחת מהן מספקת מספר ייעודי של שעות טיפול, שירותי תמיכה והטבות נוספות כפי שמתווה המוסד לביטוח לאומי. מאמר זה מתעמק ברמות השונות של קצבת הסיעוד וההפרשות הנלוות אליהן. יחד עם שירותים אלו כמובן מתווספת קצבת סיעוד, אותה ניתן להמיר בשעות טיפול או בכסף.
קיימת הבחנה בין קצבת סיעוד שמתקבלת מהמוסד לביטוח לאומי, לקצבה שמשולמת מהפוליסה הפרטית של המבוטח (בד"כ פוליסות שניתנו דרך קופת החולים שלו) בביטוח לאומי: כאשר מדובר ברמת תלות מספר אחת, גובה הקצבה (נכון ליום 1.4.23) יהיה עד בסך 1,472 ש"ח. ברמת תלות דרגה שתיים, ניתנת זכאות לעשר שעות טיפול כשניתן להחליף עד כ-4 שעות טיפול בכסף, כאשר כל שעת טיפול תהיה שווה לכ- 214 ש"ח בחודש. ברמת תלות דרגה שלוש ניתן לקבל 17 שעות טיפול, כש-14 מהן ניתן לקבל עבור טיפול של עובד זר. לחילופין ניתן יהיה להמיר עד כ-6 שעות טיפול שבועיות אשר יהיו שוות לכ-1,284 ש"ח או 4 שעות שבועיות שיהיו שוות ל-856 ש"ח כל אחת. כמו כן המרה של שעות הטיפול תינתן בהסמכה של עובדת סוציאלית מטעם המוסד לביטוח לאומי. בדרגת תלות מספר ארבע, ניתנות 21 שעות טיפול, כשמתוכן ניתן להעסיק 18 שעות של מטפל זר. ובדומה לשאר הדרגות ניתן להחליף 4 שעות בשווי דומה של רמה מספר שלוש או לחילופין, להחליף שבע שעות שבועיות בשווי של 1,498 ש"ח.
ברמות חמש ושש ניתן גם כן להחליף 4 שעות טיפול שבועיות בשווי דומה לרמות ארבע ושלוש, אך שעות עבודה של מטפל זר עולות ל-22 ו-26 שעות בהתאם לרמת התלות. עם זאת, ניתן להחליף ברמת תלות חמש עד תשע שעות אשר יהיו שוות לכ-1,926 ש"ח ועד כ-10 שעות ברמת תלות שש שיהיו שווים ל-2,140 ש"ח.
בפוליסות ביטוח פרטיות: אמנם סכום קצבת הסיעוד משתנה מחברת ביטוח אחת לאחרת, אך בהינתן הכרה במצב סיעודי למבוטח, אומדן הקצבה החודשית הינו כ- 5,000 ₪ ועד כ-10,000 ₪ למבוטח הנמצא במוסד סיעודי.
לא לוותר על הזכויות שלכם
הזכות לקבלת קצבת סיעוד הינה משמעותית ביותר עבור הזכאים ועבור בני משפחתם. במקרים רבים, הקצבה מאפשרת קיום חיים בכבוד לצד המגבלה הרפואית של הזכאי ותפקודו, לעיתים היא מאפשרת לשכור עובד זר שיטפל בו באופן צמוד עד לסוף חייו, כמו גם מימון של הוצאות הכרחיות העלולות להפוך לנטל עצום עבור קרוביו ללא קבלת קצבה זו.
אי לכך, לפני כניסה לתהליך תביעת סיעוד מול מי מהגורמים הללו, חשוב ורצוי לפנות לעורך דין הבקיא בתחום דיני ביטוח סיעודי. אתם מוזמנים לפנות אלינו, משרד עורכי דין רועי לייכטמן – המתמחה בלעדית בתביעות ביטוח סיעודי-קבלת הייעוץ, הליווי והייצוג הטוב ביותר עבורכם.